Citat:
În prealabil postat de VladCat
Cu toată stima, e a nu știu câta oară când reinventați istoria. Problema e că cei care nu vă cunosc acest obicei pot lua de bun ceea ce spuneți dumneavoastră. La Florența, pentru ca Bizanțul să obțină ajutor militar împotriva turcilor, un număr de episcopi ortodocși, marea majoritate greci, s-au lepădat de Hristos și au acceptat ereziile sacerdoților catolici. Formularea eretică pe care o amintiți este condamnată de Biserică precum condamnată este și apostazia celor de la Florența.
|
Într-o postare de doar patru rânduri, ați și strecurat o suită de inexactități:
1) La Florența nu a fost vreo negociere de tip "credință contra ajutor militar". Din niciun document ori izvor istoric nu rezultă acest lucru.
2) "Un număr de episcopi ortodocși" înseamnă episcopatul ortodox, în frunte cu patriarhul de Constantinopol.
3) "Formularea eretică pe care o amintiți este condamnată de Biserică". Când ? Printre cei care au semnat acel Conciliu Ecumenic, al cărui caracter ecumenic a fost, la vremea respectivă, recunoscut de toți participanții și de împăratul ce ședea pe scaunul lui Constantin cel Mare, s-a aflat și mitropolitul Damian al Moldovei. Întors, de la Conciliu, în Moldova, el nu a renegat nimic din ce semnase, murind în scaunul său, ca un bun catolic. Eu nu cunosc niciun act prin care Biserica Ortodoxă Română, atunci, mai târziu, ori în zilele noastre, a renegat pe cei care au semnat atunci, ori ar fi declarat că semnăturile au fost smulse cu forța, ori prin înșelare, ori ca urmare a presiunilor politice. Dacă aveți cunoștință de un asemenea act, sunt curios să îl cunosc și eu.