View Single Post
Vechi 29.12.2011, 00:10:43
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Istoria e știință socială, ca și psihologia. Cum să fie obiective acestea ? Sunt științe despre oameni, făcute de oameni pentru alți oameni, adică sunt culmea subiectivității, fiindcă oamenii sunt subiectivi. Și medicina este în situație asemănătoare: este Ars Medica. Jumătate artă, jumătate știință, zeul ei este Asklepios, conceput din Apollo (prin acesta, fratele muzelor) cu o pământeancă (și prin ea, muritor). Cine spune că istoria, ca și medicina, ar fi obiectivă, a încasat, fără poate a-și da seama, o doză prea mare de marxism.
Da, toate disciplinele umaniste sunt subiective... doar că, observând succesul obținut în ultimele câteva secole de științele exacte, istoricii și alți reprezentanți ai disciplinelor umaniste (inclusiv unii teologi) au căzut în ispita cercetării... "obiective", care este total nepotrivită în aceste domenii.
Câteva reflecții foarte interesante și bine argumentate pe această temă pot fi citite în lucrarea "Deslușirea tainei" de Andrew Louth.

"Și medicina este în situație asemănătoare: este Ars Medica. Jumătate artă, jumătate știință, zeul ei este Asklepios, conceput din Apollo (prin acesta, fratele muzelor) cu o pământeancă (și prin ea, muritor)."
Foarte interesant! Mă întreb uneori dacă nu cumva anticii înțelegeau mult mai corect decât noi anumite realități... :)
Și fiindcă ați amintit de medicină, am în minte exemplele unora dintre Sfinții Părinți care studiaseră acest domeniu (Sfântul Vasile cel Mare, de pildă), astfel încât erau doctori de trupuri și de suflete. :)
Cred că medicii creștini își consacră întreaga viață împlinirii poruncii lui Hristos: "bolnav am fost și M-ați cercetat". Minunată misiune!

O seară plină de bucurii!

Hristos în mijlocul nostru!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca

Last edited by laurastifter; 29.12.2011 at 00:14:01.
Reply With Quote