View Single Post
Vechi 28.12.2011, 01:03:33
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Eliade a fost un nume interzis in Romania,asa ca nu vad cum ar fi putut exista in bibliotecile romanilor?!
Primele publicatii ale lui Eliade au aparut prin 1991,desigur ca mai existau si editii vintage,dar probabil ca circulau mai ilegal decat crack coccaine :)
Yasmina, e drept ca Eliade a inceput sa circule masiv dupa Revolutie. La fel si un alt scriitor preferat al meu, Panait Istrati.
Dar exista un anumit ritm de publicare, cu o anumita cenzura, si inainte de 89.
Iata, eu am citit (de cate ori merg acasa la mama dau o raita prin biblioteca si mangai acele carti din adolescenta mea...), carte din librarie, "Nuvele" de Mircea Eliade, "Romanul adolescentului miop", "Profetism romanesc" si "Noaptea de Sanziene" prin 87-88, la recomandarea unei profesoare de limba si literatura romana. La fel Panait Istrati, am citit aproape tot inainte de Revolutie.
Asa a fost.
E drept, apoi au aparut editii masive, complete, adnotate, splendid prefatate etc.
Deci exista si in vechiul regim un minim de acces, pentru cei dornici si ... norocosi.
Dar acum nu mai avem nici o scuza! Suntem coplesiti de carti si informatii... Sa putem noi duce, asta e acum problema! :)
Reply With Quote