Citat:
În prealabil postat de Lucian008
Si parabola nu explica finalitatea ultima? Ce se intapla cu cei care nu vor ierta? E doar o intrebare la care orice ati raspunde ramane ca parerea dvs si nu vom mai continua. Eu mi-am spus parerea si eram curios care este parerea dvs.
|
Eu rămân la ideea mea: nu toate elementele parabolei pot fi aplicate realității. De exemplu, dacă nu poate plăti datoria (și nu o poate plăti) ce va face Dumnezeu? Îi va vinde familia ca sclavi (
Mat.18,25). Adică îi va scoate copiii din Rai și-i va băga și pe ei în Iad? Absurd!
Citat:
Nu cred ca aveti vreun exemplu unde am dat-o "dupa cires". Filosofie greseasca si invatatura diavoleasca???? Sincer amuzant. Ce nu se poate argumenta cu Sf Scriptura?
Ca sufletul era in iad?
|
Nu se poate argumenta cu Scriptura că acel "Iad" (
άδης) e identic cu Hades-ul mitologiei grecești, adică un loc subpamântean, unde entitățile conștiente ale morților sunt în chinuri.
Citat:
Atat timp cat nu fusese jertfa Mantuitorului nu putea sa fie in Rai.
|
N-am spus niciodată că ar fi în Rai, ci simplu cum spune Scriptura: în mormânt.
Citat:
Daca sufletul este trup plus suflare de viata (poate aduceti si un argument din Sf Scriptura ptr asta)
|
Facerea 2,7.
Citat:
iar Iisus i s-a adresat "sufletului" insemna ca cel 2 erau unite. Adica Lazar era deja viu. Sau ce nu e asa?
|
În momentul când a rostit chemarea, s-a făcut viu prin Cuvând. Dumnezeu nu are nevoie de formule magice pentru a da viață. El rostește un cuvânt și ce spune, ia ființă.
Citat:
Un argument din Sf Scriptura va rog
|
L-am dat mai sus. Cât privește "
nemurirea sufletului" și "
despărțirea sufletului de trup la moarte" nu o să puteți aduce argumente din Scriptură niciodată.
Citat:
Nu este vizibil cu ochiul liber? Daca ar mai fi sufletul cred ca ar mai exista ceva activitate in trupul respectiv.
|
Faceți confuzie între suflet și suflare de viață.
Citat:
Exagerati. Nu doar prosti spun prostii
|
Ați exagerat dumneavoastră. Mai spun și deștepții unele prostii, dar niciodată "
prea multe prostii"(exagerat de multe prostii).
Citat:
Cu atat mai rau. Cand ati plecat de la ortodoxism, aveati cunostinta despre toate invataturile BO? Si argumentele ptr acesta? Sincer, daca imi veti spune ca da nu va voi crede.
|
Nici acum nu am "
informația completă", însă în linii mari cunoșteam dogma ortodoxă. De exemplu dogma "nemuririi sufletului" (discutată aici) o cunoșteam. Desigur nu la nivel teologic, ci așa cum o cunosc milioane de ortodocși în această țară.
Citat:
Ptr ca ati trecut la adventism, ati interpretat Sf Scriptura singur si ati ajuns la concluziile respective, sau ati transpus conciliat invataturile adventiste (pe care in prealabil le-ati studiat) cu ceea ce spune Sf Scriptura? Daca veti spune ca ati interpretat singur iar nu va voi crede.
Sper ca dupa ce veti raspunde la cele 2 intrebari veti putea avea constiinta impacata ca ati spus adevarul.
|
Nu știu ce informație inedită ați dori să auziți. Nu m-am născut pe o insulă pustie cu Biblia în brațe. Și da, am studiat, am comparat și m-am decis (procesul acesta a durat câțiva ani, nu s-a produs brusc).
Citat:
Chiar mai simplu. Existenta ptr eternitate a dat-o tuturor in momentul crearii ptr Adam si eva si nasterii ptr toti ceilalti. Viata vesnica va fi doar rasplata ptr cei buni.
|
Eu zic că e chiar mai complicat. "Existența" în Iad va fi similară cu "existența" din viața aceasta a celor fără de "răsplată veșnică", exceptând desigur chinurile continuie.
Citat:
Exista Judecata Particulara de dupa moarte. Atunci este judecat doar sufletul in functie de ceea ce a facut in acesta viata. Cei drepti (sufletele) merg in Rai, iar cei pacatosi in Iad. Dupa a doua venire va vi Judecata Universala, cand toti vor fi judecati, atat dupa faptele lor, cat si urmarile acestora de dupa moarte. Rasplata atat ptr cei buni cat si ptr pacatosi va fi aplicata atat trupurilor (innoite, dar dinstincte in functie de starea in care se afla). Pedeapsa nu este ptr satisfacerea nimanui. Pedeapsa este data de starea pe care a ales-o fiecare. Cei buni vor fi in comuniune cu Dunezeu, iar pe cei Rai ii va chinui tocmai lispa acestei comuniuni.
|
Mda, sunt destule diferențe... și nu între învățătura ortodoxă și cea adventistă, ci între ea și Scriptură. Cred că ar trebui găsit un topic special pentru discutarea acestora. Mie mi se par prea evidente (diferențele) ca să fie trecute cu vederea... Mai ales că aceste contradicții atrag după ele altele în final existând riscul să se prăbușească toată construcția teologică.
Citat:
Nu am descoperit nimic. Stiam acesta mare greseala in care va aflati.
|
Ne aflăm în greșeală față de învățătura ortodoxă, nu și față de Biblie.
Citat:
Problema e ca daca unii primesc harul si nu fac nici o fapta buna tot se mantuiesc. Asta L-ar face pe Dumnezeu nedrept.
|
Sincer vă spun: n-am auzit niciun neoprotestant (sau protestant chiar) să susțină o atare nerozie. Un om care a primit harul nu poate să nu facă fapte bune, acestea decurg în mod "natural". Și nu le face
ca să fie mântuit, ci pentru că
e mântuit. Desigur, această mântuire o poate pierde dacă renunță la credință și moare așa neîmpăcat cu Dumnezeu.
Citat:
Tocmai ca daca ar fi doar drept am merge toti in Iad. Dar ptr ca e bun, de ce ii mai pedepseste pe unii.
|
Mă întrebați pe mine, sau pe Dumnezeu? Ori nici măcar nu era o întrebare... Îi pedepsește tocmai din cauza dreptății Lui, iar dreptatea lui nu nu are valențe vindicative.
Citat:
In ceea ce priveste chinurile nu ne diferentiem prea mult. Si nici ortodocsii nu sustin cazanele cu smoala. Ca unii din ortodocsi asa inteleg e greseala lor.
|
Să înțeleg că totuși nu aveți o doctrină unitară? Imaginile acelea cu draci cu coarne și cozi chinuind nelegiuiții în Iad de pe pereții bisericilor, consider că nu sunt "opinii fără importanță" ale unor greșiți. E ceva cât se poate de oficial.
Citat:
Daca toti ortodocsii ar merge in rai, iar simpla apartenenta la Biserica ar fi suficienta, ar fi o ratacire la fel de mare ca cea a dvs cu suficienta harului.
|
Înțeleg că preoții ce trimit pe toți decedații la "loc cu verdețea" sunt niște "
rătăciți"...
Citat:
Dar ptr timpul ala limitat de ardere in foc de ce ar exista acea bucurie sadica?
|
Aceea nu e nici bucurie nici sadică, e doar împlinirea dreptății divine. Ca pentru 70-80 de ani de viață păcătoasă să primească "
timp limitat de ardere în foc", nu o pedeapsă infinit de disproporționată. Nu "mânia" lui Dumnezeu este infinită, ci doar iubirea Lui.