View Single Post
  #185  
Vechi 21.12.2011, 22:34:50
ioan cezar
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Anumite surse dau ca "oficiala" descinderea obiceiului impodobirii bradului din germanice sfere laice. Altele amintesc, dimpotriva, ca prin secolul XX sarbatorirea cu brad impodobit a devenit, prin extensie din sfera traditiilor crestine, si un obicei laic.

Conteaza, asadar, pe ce vrem sa punem accentul, ce vrem sa demonstram.

Asocierea dintre perenitatea bradului, mereu verde si vesnicia lui Hristos, Viata Vesnica, este evident din sfera credintei crestine.
Asezarea stelutei in varful bradului aminteste, in traditia crestina (fie ea si "cazuta" in folclor, in prostime, desi mie imi pare dmpotriva, o curatire, o esentializare, o simplificare fericita) de Steaua care a condus pe magi la locul Nasterii Domnului.
Culorile globurilor si cele ale betelii, pot fi alese dupa criterii de excitare a ochiului sau pot tine de o simbolistica evident crestina: purpura, galbenul auriu, albastrul si albul- sunt demnitatile Mantuitorului (arhiereasca, imparateasca, invatatoreasca...). In biserica de langa bloc culorile sunt intotdeauna acestea, nicidecum altele. Reiese clar asocierea bradului cu Iisus Hristos.
Nu intamplator bradul e numit "pomul vietii", fiind aici o intreaga lume de semnificatii iar centrul este vesnicia Domnului, care este Izvor si Proniator al vietii.
Mai este simbolizata si nadejdea crestinului, vesnic "verde", durabila, statornica. la fel si credinta in Domnul.
Luminile din brad sunt si ele metafore transparente. Domnul este Lumina.
Starea de bucurie si fericire (mai ales la copii, inclusiv la copiii din adult) din preajma bradului sunt asociate de credincios cu bucuria intalnirii cu Hristos, cu miluirea, cu mantuirea, cu pronia lui Dumnezeu. Care stim ce afirma (cere, porunceste) in legatura cu copiii (printre care Sfantul Ignatie Teoforul, cinstit in Biserica pe 20 decembrie.

Iar Mihailc a facut o trimitere, cred eu, minunata la acea icoana, doar ca a renuntat din pacate prea usor si il rog cu ocazia asta sa revina, daca binevoieste... Cu siguranta ne va fi multora de folos. (Te rog, Mihailc, reia si dezvolta mesajul care a scanteiat o clipa in postarea ta!)

Asadar, daca dorim sa privim bradul exclusiv cu ochi laic, o putem face. Uite, o fac si eu: bradul e un arbore, cu frunze in forma de ace, pe care il taie unii din paduri si il cumparam noi ca hipnotizati, avind o obsesie iarna. E bine asa? Vedeti ce usor e sa fii, iertati-ma, copil rebel? Deh, ce sa fac daca m-am asezat in fotoliul reavointei... (un infantilism neanalizat, o exprimare a unei lipse de permisiuni pentru trairea bucuriei libere, curate)

Dar haideti mai degraba sa dam curs minunatei simtiri care se infiripa in aceste zile, pe fondul colindelor, urcind sufletul in Ceruri ...
Asta e in duh cu romanul crestin traditional, care priveste meditativ stelele si simte icoanele ca fiind vii... Eliberat din prizonieratul materiei si al slujitorilor ei...
Reply With Quote