View Single Post
Vechi 19.12.2011, 23:42:23
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Mai stiu eu pe cineva, persona credincioasa, de altfel, care nu sarbatoreste Nasterea Domnului, pentru ca stie ca atunci romanii il celebrau pe Sol invictus.

Ehee, eu cand eram copil de varsta micutilor Annei 21, stiam foarte clar ce e cu bradul si cu Mos Craciun. Aveam o carte cu legende de Craciun (cel mai probabil din apocrife) in care aflasem eu de ce Fecioara Maria a nascut in iesle, pentru ca nu i-a deschis nimeni usa, sa o primeasca in casa. Doar unei batrane i s-a facut mila de ea si a primit-o, de frica sotului ei, Mosul Craciun, intr-o iesle cu animale. Cand a vazut Craciun ce a facut, i-a taiat mainile. Dar Craciunesei, cum s-a atins de Prunc, i-au crescut la loc mainile. Mosul, vazand minunea, s-a cait si a devenit om milostiv, care aduce in fiecare an cadouri copiilor. Imi aduc aminte si acum imaginea, cu Craciuneasa in genunchi, cu mainile stralucitoare si Mosul Craciun, in rosu, cu barba alba, uimit, langa ea. Iar bradul era simbolul vietii vesnice, pentru ca nu ii cadeau acele deloc (plus reprezentarea pomului vietii).

Cand am crescut mare, am mai citit si eu alte lucruri, mai mult sau mai putin de felul celor scrise de Anna21, dar tot la credinta din copilarie am ramas... si impodobesc bradul (sau o crenguta de brad) si il astept pe Mos Craciun in fiecare ajun, care vine, intr-o forma sau alta.