View Single Post
Vechi 19.12.2011, 15:23:30
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Din moment ce am pus o intrebare, e de la sine inteles ca am dorit o discutie. Nu am de ce sa ma feresc de Sfanta Traditie. Numai ca formularea: "putem scoate un om din iad daca a facut doar pacate usoare dar Dumnezeu stie care sunt acelea" suna putin incert. Din cate cunosc eu BO, ea are dogme bine puse la punct si documentate, dar poate ca dvs nu le-ati studiat prea bine.
Nu am studiat teologia si nu as putea sa argumentez toate marturisirile de credinta complet si corect. Dar sunt 100% convins de faptul ca aceasta este invatatura pe care o marturisere BO. Si nu e incert. E incert daca acela va fi scos, asta nu o puteam sti noi, o stie doar Dumnezeu si tot el o decide in intelepciunea Lui.

Citat:
Ca sa nu mai spun ca, apropo de ce spuneati dvs mai sus, am aflat de la un preot ca pana si hula impotriva Duhului Sfant poate avea iertare. Drept dovada, ereticii se pot pocai (erezia fiind considerata hula).
Orice pacat savarsit aici pentru care ne pocaim si il marturisim poate fi iertat. Daca nu ar fi asa, spovedania ar fi partial inutila. Si ptr cei care au sa varsit anumite pacate ar fi total inutila. Este vorba de starea in care de afla cand murim. Pacatele pe care le-am luat cu noi, si nu le-am marturisit. Daca tu l-ai hilit pe dumnezeu si ai murit fara sa te pocaiesti nu se mai iarta in veci.

Citat:
In concluzie, problema cu "pacate mari - pacate mici" m-a pus intr-o confuzie totala. Si cred ca si pe multi dintre ortodocsi. :)
Am spus deja, nu exista pacate mici. Doar omul le poate considera mici. La urma urmei ce a facut Adam si a fost izonit din rai? Si nu vorbim de neascultare, caci orice pacat presupune neascultare. A mancat un fruct dintr-un pom. In schimb ceea ce face noi.....

Citat:
Momentan nu am la dispozitie decat propria minte si propria constiinta, in functie de care voi da socoteala inaintea lui Dumnezeu. Daca as avea altceva mai bun, va asigur ca as folosi.
Si propria minte si propria constiinta cum va pot spune care Traditie e adevarata si care a fost "scornita" de Sf Parinti. Traditia poate si acceptata fie in totalitate fie deloc. Ea a fost "pusa" pe hartie pe baza invataturilor primite si transmise de catre apostoli. Si daca unele ar fi adaigiri ale Sfintilor Parinti nu ati avea dvs cum sa determinati care sunt acestea. Dar argumentul ca nu au fost adeugiri e dat de Pronia lui Dumnezeu. Dumnezeu nu ar fi lasat sa se piarda credinta Sa. Si sunt 2 biserici care au continuitate, cea Ortodoxa si cea Catolica. Bine sunt si cele orientale, dar au cateva invataturi gresite (mai putine decat catolicii de exemplu). Si luat varianta cu 2 bisericii, cum una a adaugat invataturi si cum la ceva vreme a negat invataturile pe care le acceptasera la Sinoade, nu ramane decat BO.

Citat:
Acesta da, e un raspuns documentat si la obiect; plus un citat exact. Ramane sa gasesc si eu cartea respectiva. :)
O gasiti pe internet.