View Single Post
Vechi 18.12.2011, 23:35:29
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Pentru a completa tabloul, luați în calcul și Pilda lucrătorilor în vie, unde răsplata este uniformă (un dinar).

Aveți perfectă dreptate.
E evident ca una o vom lua simbolic si una ad literam. Doar ca evident, le vom lua invers.

Dar ptr ce eu voi oferi un raspuns si o argumnetare ca rog sa oferiti si dvs.
Unitatea de masuta e aceeasi, rasplata e diferita. Pilda lucratorilor de vie se refera la faptul ca omul poate aduce roade indiferent de momentul in care incepe sa lucreze, sa se pocaiasca. Dovada talharul de pe cruce, care a castigat Raiul pentru un cuvant. Deci toti cei ce vor asculta cuvantul Lui Dumnezeu si il vor implini se vor mantui. Deci plata, dinarul, este mantuirea. In schimb coroborand cu pilda talantilor, cel ce a primit 5 talanti si i-a inmultit a mai primit 5 talanti, cel cu 3, 3. Deci fiecare va fi rasplatit in functie de cat a lucrat. Si asta o va face pentru ca e drept Dumnezeu.
Acum cu pilda lucratorilor de vie mi-ati mai dat un argumnet la cei osanditi pe veci. Ati spus ca Dumnezeu nu ar fi corect sa platesca ptr cateva zeci de ani de rautate cu chinul cel vesnic. Dar daca asa s-a "tocmit" Dumnezeu de la inceput? Daca omul a stiu de la inceput ca ptr faptele in cei cativa ani va primi fie fericirea vesnica fie osanda vesnica? Tot nu ar fi drept?
E clar ca si pe tema asta anumite caracteristi si "decizii" ale Lui Dumnezeu le intelegem cu logica umana si unele pe care nu le intelegem le punem pe intelepciunea Lui Dumnezeu.
Eu spun ca este in intepciune Lui Dumnezeu plata vesnica ptr fapte, atat fericirea cat si chinul, iar dvs spuneti ca e in intepeciunea lui Dumnezeu sa fie rasplatiti toti la fel indiferent cantitatea de efort cumulata.
PS: Astept explicatia la pilda talantilor.