Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Vă gândiți probabil la evreii călăuziți de învățătura rabinică și nu la evreii scripturii. Mă refer desigur la elita teologică nu la evreii de rând care nu-și puneau probleme de teologie atât de înaltă. Nu vreau să intru în amănunte (cu siguranță le știți și dumneavoastră), dar unicitatea lui Dumnezeu este totuși exprimată la plural de Scriptură. Plus textele care se referă explicit la dialogul dintre Dumnezeu și Dumnezeu.
|
Stiti ce nu vreti sa acceptati ca aveti limite. Eu de exemplu pot sa spun ca sunt in proportie de 99% convins ca daca asi fi trait in perioada Mantuitorului as fi fost de partea invatatilor evrei. Tocmai de aia ii multumesc Lui Dumnezeu ca in pronia Sa nu mi-a dat ocazia ca gresesc atat de grav. Din exprimarea dvs am convingerea ca ati fi procedat la fel. Dar dvs nu puteti sa recunoasteti asta ptr ca ati recunoaste ca sunteti pasibil greselii de a interpreta Scriptura si acum folosindu-va doar de propria cunoastere. La mine e mai simplu. Eu am ca "alibi" faptul ca nu trebuie sa extrag invataturile bazandu-ma pe capacitatea umana limitata de a intelege, ci pe invataturile care au fost deja statornicite sub inspiratia Duhului Sfant.
Asa cum altii au gresit puteti gresi si dvs.
Citat:
Faptul că este o Persoană și nu o putere impersonală, reiese explicit din mai multe texte scripturistice.
|
Si daca v-as da dreptate pe aceasta afirmatie, nicaieri nu reiese explicit ca Persoana este Dumnezeu si nu o creatie.
Citat:
Desigur, având o legătură cu Taina Naturii lui Dumnezeu (apropos, de ce nu există această Taină în Biserica Ortodoxă?), nu sunt prea multe de spus... Mie îmi apare nu ipocrizie (că e un cuvânt prea greu), ci ciudățenie că vă aventurați pe un teren atât de incert, iar problemele concrete (precum Legea lui Dumnezeu) le tratați cu atâta ușurătate...
Intrăm pe același teren alunecos al discutării naturii divine, deci suntem pasibili a greși... Făcând abstracție de termenul "firea umană",
|
Cine spune ca nu este taina. Taine este natura Lui Dumnezeu. Taina este fiecare Persoana a dumnezeirii. Tainice sunt relatiile dintre Persoane. Tainica este intruparea si nasterea Lui Dumnezeu din fecioara. Toate sunt taine. Dar una e sa nu putem sa intelegem cum s-a putut naste Dumnezeu Cel vesnic din femeie si alta e sa spunem ca nu s-a nascut, sau ca si daca s-a nascut Dumnezeu din femenie, acesta nu este nascatoare de Dumnezeu.
Citat:
sunteți sigur că nu mai găsiți în Scriptură exemple în care Dumnezeu Fiul să Se fi exprimat antropomorf?
|
La ce va referiti? Imi cer scuze nu am inteles. Stiu ce inseamna antropomorf, dar nu inteleg ce vreti sa spuneti prin "S-a exprimat antropomorf.
Citat:
Și Cine mă rog frumos n-a fost din veșnicie?
|
Hristos.Hristos a fost Om si Dumnezeu. Cum omul are inceput nu a fost din vesnicie.
Citat:
Prefer să rămân "ipocrit" în loc de a deveni insuportabil, mai ales că suntem puternic off-topic.
|
Nu cred ca este o tragedie daca discutam off topic. Inevitabil se vor atinge si alte aspecte care vor duce la alte subiecte. Se vor deschide nenumarare topicuri si ar fi mai greu de urmarit. Asta e parerea mea. A si eu ma refeream la faptul ca imi expun parerile fara perdea, doar la sta ma refeream in ceea ce priveste ipocrizia.