View Single Post
Vechi 17.12.2011, 13:48:09
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Topicul acesta l-am deschis in primul rand pentru ortodocsi, dar am fost deschis sa discut si cu persoane cu care se poate purta o discutie amiabila.
In niciun caz nu doresc o conversatie cu userul Erethorn, cu care nu vreau sa pastrez o relatie de indiferenta, fiindu-mi dezagreabil ca persoana.
Ca sa raspund minciunii sale ambalata in filozofie de genul "nu scrie ceea ce scrie, ci ceea ce spune BC" acel link catolic in mare exact asta spune, ca invatatura fata de veacurile trecute e transformata de Vatican II. Citez: "In keeping with the Church’s current spirit of ecumenism, this positive reformulation comes across less harshly than previous negative formulations. Even so, it remains quite controversial."
Adica spune ca invatatura a fost reformulata in spiritul ecumensit al conciliului Vatican II. Chiar adauga ca ramane controversata.

Acum ia sa vedem de ce nu este deloc, asa, ci doar o filozofie care sa acopere confuzia creata de schimbarea dogmei.
Chiar in citatul dat de mine scrie clar: ereticii si schismaticii vor ajunge in iad daca pana la sfarsitul vietii nu se alatura Bisericii.
In acel link nu scrie deloc ca din BC fac parte si cei ce sunt schismatici sau eretici subiectivi, ci ca acestia sunt in afara Bisericii dar sunt ignoranti. "This affirmation is not aimed at those who, through no fault of their own, do not know Christ and his Church: Those who, through no fault of their own, do not know the Gospel of Christ or his Church, but who nevertheless seek God with a sincere heart, and, moved by grace, try in their actions to do his will as they know it through the dictates of their conscience—those too may achieve eternal salvation. (CCC 847)"
Asadar acolo scrie clar in vechea dogma ca ajung in iad daca nu intre in BC. Si ca sa nu fie vreo concluzie scrie de Biserica Romana.
In noua dogma scrie ca se pot mantui si daca nu au auzit de Biserica, cu atat mai mult sa se afle in ea.

Pentru cine nu stie e exact dogma Bisericii din primul mileniu si a BO, vorbesc bineinteles de vechea dogma catolica, nu de cea ecumenista.
Ca sa lamuresc si asta, hotararile conciliilor sunt infailibile daca sunt aprobate de papa, in ceea ce tine de dogma si morala (nu in ceea ce tine de organizare). Atat cele noi si bineinteles reafirmarea celor vechi (acestea din urma sunt si al ortodocsi, e evident ca invatatura e infailibila). Nu are importanta ca e pastorla, local, etc., trebuie sa fie ex cathedra.
Reamintesc ca nu doresc niciun fel de dialog cu userul Erethorn, desi cateodata are intrebari pertinente imi este respingator ca persoana. In cel mai bun caz poate ruga pe dl. Mihnea sa le posteze.
Reply With Quote