Unde dai și i-auzi unde crapă ! Contează chiar atât de mult dacă marinarul care l-a compus era american-american, american englez sau englez sadea ? Contează chiar și dacă e vorba de un cântec protestant sau catolic ? Vă amintesc că la Missele catolice se aude și Palestrina, dar parcă mai mult Bach, care a fost culmea protestantismului. Și ce-i cu asta ?
De curiozitate, m-am uitat pe biografia lui John Newton și văd că era anglican, nu protestant. Eu nu aș numi cu ușurință pe anglicani "protestanți". Chiar așa, orice schismatic ajunge instant a fi numărat cu protestanții ? Ca să fii protestant, trebuie să ai "spirit protestant". Atâta cât i-am cunoscut pe anglicani, nu prea suferă de spirit protestant, ba aș putea spune că sunt mai tradiționaliști decât catolicii în multe privințe. Cu ce este "ritul saric" mai protestant decât "ritul Bugnini", zău dacă știu. Mulți pastori anglicani au descendență apostolică ce se poate reconstitui, adică sunt preoți în sensul deplin al cuvântului. Au cultul icoanelor și al sfinților, au dogma păcatului ancestral și, în consecință, practică botezul copiilor. Anglicanii au conceptul Prezenței Reale, au Euharistie validă și o tratează cu o deferență de la care avem toți ce învăța. Ați citit ceva de C.S. Lewis ? Este mai catolic decât 75 % dintre teologii iezuiți ! Dacă îmi arătați ceva protestant în tot ce a scris Lewis, mănânc cartea !
|