Citat:
În prealabil postat de Mihailc
Schimbarea nu înseamnă neapărat negarea trecutului și nici recosmetizarea Bisericii. Schimbare este trecerea de la moarte la viață, metanoia continuă, reîmprospătare a ființei. Dacă primenirea acesta în Duhul, a Bisericii este respinsă din dragoste pentru trecut, facem loc alienării, și cel mai clar se vede acest fapt în iconografie.
În realitate nimeni n-a sigilat Biserica într-o realitate statică fiindcă ea mărturisește despre un mormânt despecetluit din care a rodit Viața.
|
Eu tot nu am inteles exact ce se doreste a se schimba si reinnoi, ajungem la vorba lui Caragiale: sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimic. :)
Unul din atributele Bisericii este ca e perfecta, "sfanta" din Crez. Asta ce tine de partea divina, iar partea umana suntem noi, care ne schimbam tot timpul spre mantuire.
Asadar dogmele nu s-au schimbat, nu se schimba si nu se vor schimba niciodata. Filioque si predestinarea vor ramane erori dogmatice pentru totdeauna.
La fel canoanele, rar sa se schimbe, si acest lucru il poate face doar Biserica. Iar ce tine de noi ramane valabil ca si in trecut: har, credinta si fapte. Spovedit, impartasit, fapte bune, ajutorarea aproapelui, rugaciunea citirea invataturii, vietile sfintilor, etc.
Ce se mai poate imbunatati: o catehizare a oamenilor, s-a pierdut din colectivitate in detrimentul individualitatii venita din vest, o marturisire mai clara a adevarului, o atitudine hotarata impotriva elementelor de invatatura venite din afara ortodoxiei (in zilele noastre conceptiile ecumeniste si new-age), etc.
Ce am observat ca se incearca sa se faca. Invatatura nu se schimba, dogmele nu se pot schimba, dar schimbam chiar definitia dogmei, o imbracam in ceva abstract si astfel nu mai exista bariere prea mari intre ortodocsi, adventisti, catolici, etc. Adica un ecumenism filozofic.
In Romania am avut in teolog (de fapt e filolog) care a incercat sa reformeze, sa aduca la un nivel comun de intelegere potrivit conceptiilor ecumeniste. E Cristian Badilita, care de curand a spus ca s-a suparat si devine greco-catolic (bineinteles, tot in sens ecumenist, ramane ortodox dar va frecventa cultul greco-catolic.)