View Single Post
Vechi 08.12.2011, 15:08:26
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Unde s-a discutat ceva semnificativ despre învățăturile sfinților părinți? Ce înseamnă pentru tine elemente neortodoxe? Dacă citești mai bine ce ai scris ai să observi că opinia ta se referă la muzeul ortodoxiei nu la Biserică, fiindcă să te scandalizezi de înnoire e ca și cum ai spune că Duhul Sfânt nu mai lucrează în ecclesia decât în coordonate birocratice, iar ortodoxia a ajuns un fel de echivalent postmodern al tradiției fariseilor din secolul I. Dacă te pretinzi a fi una cu Biserica Cinzecimii, atunci trebuie să admiți faptul că trebui să poți face ce făcea aceea, adică să fii cu adevărat creația cea nouă, capabilă să transfigureze cosmosul.
Cât despre Yannaras, eu îl cunosc personal și știu cine este și de-aia am reacționez întotdeauna la nedreptatea habarnistă cu care este expediat, fariseic, în afara ortodoxiei bisericești. Că din muzeul ortodoxiei a ieșit de câteva decenii, slavă Domnului!
Mihail, asta miroase a altceva.
Imi pare sincer rau ca unii atata inteleg din Biserica si o numesc asa de cool"Muzeul ortodoxiei" .
Inteleg bine si ceea ce vrei sa spui tu, si atitudinea ta. Dar innoire in Biserica se face intr-un mod foarte delicat. Si nu venind cu idei noi, si blamand ideile invechite si stabilite prin canoane , ci cu tinereata si suflu proapat al tineretei in ortodoxiei.
In ceea ce-l priveste pe Yannaras, nu e suficient sa il vezi de doua-trei ca sa ajungi sa-l cunosti. Ti-a placut tipul, pare ok. E super! Dar de aici pana a spune ca il cunosti e drum lung.
Dragul meu, nu ptr toti Biserica e "Muzeul ortodoxiei". Multi o simt, o traiesc, se desavarsesc in ea. Asa cum au lasat-o sfintii Parinti, curata, fara inovatii. Si tocmai aceasta lipsa de inovatii ii cea care ii atrage.
Sti care e o chestiune interesanta? si la noi au existat catvea voci, e drpt nu de seama lui Yannaras al tau, dar buni teologi, foarte iubiti de tineri care au venit cu un suflu nou. Problema e ca in timp...se intampla ceva. Usoare deviatii, stanga sau dreapta. Dar sti exemplu cu sageata? O deviatie de un grad acum ajunge 45 de grade dupa o perioada mai lunga de timp. Asa si in viata : o mica deviatie acum, facuta de un inovator ajunge o deviatie majora nu acum, ci peste 2-3 generatii. Ce ne facem atunci?