Citat:
În prealabil postat de Mihailc
2. Din ce-ai spus nu reiese că BOR a solocitat comuniștilor să facă asta. Că ție îți place să crezi asta, e altceva. Ce-ai fi vrut? Să le dea foc sau să le dărâme? Dacă un om pleacă la închisoare și casa acestuia, cu familie cu tot, rămâne în grija altuia, ce vină are cel ce primește totul în grijă?
|
Nu așa se pune problema, ci: dacă un lucru este furat de la un om, care este și trimis, pe nedrept, la închisoare, apoi lucrul i se dă altui om, poate al doilea să-l primească și să-l considere, d.p.d.v. legal și mai ales moral, ca fiind al său ?
Art. 221 Cod penal:
Tăinuirea
Primirea, dobândirea sau transformarea unui bun ori înlesnirea valorificării acestuia, cunoscând că bunul provine din săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, dacă prin aceasta s-a urmărit obținerea, pentru sine ori pentru altul, a unui folos material, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 7 ani, fără ca sancțiunea aplicată să poată depăși pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea din care provine bunul tăinuit. Tăinuirea săvârșită de soț sau de o rudă apropiată nu se pedepsește.
O să mă întrebăți, "dar ce putea să facă BOR". Trebuia să protesteze din toate puterile față de un act samavolnic la adresa unei alte biserici creștine. Patriarhul și Sinodul ar fi trebuit să pună în vedere Guvernului că preoții ortodocși nu vor accepta să slujească în bisericile care, de drept, nu le aparțin, și că nu vor accepta să-i înregistreze drept ortodocși pe greco-catolicii așa zis "convertiți", pentru că acest act de convertire cu forța este unul care încalcă grav libertatea de conștiință și libertatea religioasă.
Atunci, domnule, ați fi putut fi mândru de poziția Bisericii dumneavoastră. Așa cum s-au întâmplat însă lucrurile, chiar dacă brațul secular comunist nu a fost brațul BOR, a fost totuși un braț care a lovit de moarte o altă biserică creștină, i-a furat averea și apoi a dat-o BOR.
Pt. Cătălin: Eu am intuit de mult ce înțelegeți dumneavoastră prin ascultarea de Biserică: Ascult în măsura în care consider că Biserica are dreptate. Cu alte cuvinte, eu sunt judecătorul Adevărului, în loc să fie invers. Atitudine și gândire proto-schismatică.