View Single Post
  #5  
Vechi 04.12.2011, 13:29:16
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

În cele de mai sus, am vorbit despre Grația Sfințitoare (sau, pe scurt, "Grația" scrisă cu majusculă inițială și la singular). Dar, pentru a ne pregăti să o primim, Dumnezeu ne mai dă un fel de ajutoare punctuale. Acestea sunt grațiile actuale (harurile lucrătoare, în terminologie răsăriteană). Dacă tot suntem la rubrica de terminologie, să observăm că "actual" în latină are un înțeles ușor diferit de română. "Acta" înseamnă faptă (mai înseamnă lege sau registru în care se păstrează deciziile), știm asta din binecunoscutul dicton "acta, non verba!" (fapte, nu vorbe!). Deci, dacă în loc de "grații actuale" am spune "ajutoare spre fapte" am înțelege mai bine despre ce e vorba. Dar termenul s-a impus prin uz.

Când primesc eu, așadar, o grație actuală ? Ori de câte ori simt impulsul de a face ceva plăcut Domnului. Când un schilod îmi întinde mână și mă roagă să-i dau un ban, iar eu simt impulsul de a-l ajuta, înseamnă că tocmai am primit o grație actuală. Când simt impulsul de a merge în fața lui Isus și de a-I cere îndurare mărturisindu-mi păcatele, am primit o altă grație actuală.

Să observăm că grațiile actuale sunt ajutoare temporare, adică determinate în timp. Le primesc ca să trec un hop. Imediat după ce am dat o pâine schilodului, imediat ce m-am dus să mă spovedesc, grația actuală respectivă își încetează existența. Dimpotrivă, Grația Sfințitoare este dată de Dumnezeu cu intenție permanentă, ceea ce nu înseamnă că nu se poate pierde.

Am văzut cam ce sunt grațiile actuale, să vedem acum când le primesc. Cel mai scurt răspuns acesta este: le primesc atunci când vrea Dumnezeu. Da, dar Dumnezeu vrea să îmi dea mai multe grații actuale atunci când vede că am tras folos de la grațiile pe care mi le-a dat deja. Grațiile actuale vin în urma rugăciunilor mele, dar când eu încep să mă rog, El a făcut deja primul pas. Fiindcă însăși intenția de a mă ruga este în urma unei grații actuale trimise de El. Desigur, grațiile actuale mai vin și în urma Sfintelor Sacramente și Sacramentalii (Taine și Ierurgii). Prin post, prin pomană, prin alte fapte de credință. Deci, lucrurile se petrec în felul următor: Dumnezeu îmi dă, la început, o șansă și îmi șoptește: "Hai, vino !". Dacă eu mă las dus de mânuță, dând curs acestei grații actuale, El nu își împuținează darul său de la început, ci îl crește, ajungând la supraabundența de grații observată de mulți mistici. Rugându-mă, voi simți și impulsul de a ajuta pe alții, și de a ține post, etc. Dar, dacă eu refuz acest prim dar ? Dacă simt impulsul de a mă ruga (presupunând că Domnul mi-l dă pe acesta, deși poate foarte bine să îmi trimită mai întâi un alt fel de grație actuală) și totuși refuz să-i dau curs, din lene, de exemplu ? Atunci, se întâmplă că Dumnezeu se va întrista, dar nu mă va părăsi. Nu va face așa cum fac eu, care, dacă îmi refuză cineva darul și mi-l aruncă în față, păi acela este dușmanul meu pentru tot restul vieții. Nu, Dumnezeu vrea să fiu al lui, obstinația mea îl întristează, dar nu îl face să își schimbe în mod fundamental planul de mântuire cu mine. Cu alte ocazii, îmi va oferi alte grații actuale, șoptindu-mi: "hai, nici acum nu vii ?"

Precedența în timp a grației actuale asupra actelor a fost demult inclusă în materia de credință de Sfinții Părinți. Iată cum sintetizează Conciliul din Orania (din anul 529, canonul 3 sqq) ideea prin hotărâre dogmatică:

Gratia divina este data nu la cererea omului, ci gratia insasi ne face sa o cerem.

Dumnezeu nu asteapta vointa noastra de purificare, ci dorinta aceasta e opera Lui.

Ascultarea si umilinta sunt darul Gratiei.

Prin simpla forta naturala nu se poate concepe un gand bun


Așadar, Dumnezeu, prin grațiile actuale, ne dă "și voința, și putința".

Mai rămâne să răspund la o singură chestiune în această postare: cui dă Dumnezeu grațiile actuale ? Tuturor oamenilor aflați în trup, și drepților, și păcătoșilor. Și celor aflați în stare de Grație Sfințitoare, ca să o păstreze și celor căzuți de la fața lui Dumnezeu, ca să o primească. Îngerii primesc Grația Sfințitoare și nu au nevoie de grații actuale ca să o păstreze. Probabil că nici noi nu am fi avut nevoie, dacă primii noștri părinți nu ar fi căzut.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 04.12.2011 at 21:40:59.
Reply With Quote