Stiu ca nu aveti nevoie de parerile mele dar observ ca discutiile de pe acest thread sunt in general documentate, vorbitorii in cunostinta de cauza, si in general discutia este folositoare .
Parerea mea , isvorita din invataturile batrinilor bisericii :
- slujbele Sf. Vasile cel Mare nu sunt dintre cele regulate , nu se savirsesc ritmic ci din contra cu totul si cu totul in mod special;
- pt. viata fireasca , normala, a crestinului sunt suficiente sf. liturghie, sf. maslu , spovedania si impartasirea ritmica,
- minastirile in care se savirsesc aceste molitve au o explicatie , pt. care fac aceasta, absolut binecuvintata (in sensul de ingaduita, poruncita, pusa sub ascultare sau traditional prin porunca vreunui staret ancestrat).
- savirsirea pe termen lung a acestor molitve , chiar si in minastiri, ca un obicei , duce la ispitiri si intimplari dintre cele mai neplacute . Cunosc 2 minastiri in care se savirseau aceste molitve in mod regulat (vinerea dupa liturghie si maslu) chipurile sa vina in intimpinarea crestinilor,si care au dat peste nenorociri multiple.
La una dintre ele , staretul , atent si sesizind aceste intimplari (asa ajunsesera incit asteptau ingroziti sa vada ce nenorociri se mai intimpla in minastire si dupa ultima vinere in care se faceau blestemele) a cercetat mai multi pustnici din muntii Vilcei si in cele din urma a renuntat sa mai faca molitvele moment in care au incetat si nenorocirile .
In cea de a doua minastire staretul continua in mod curent aceasta slujba dar aici tot timpul obstea este in schimbare , apar mereu scandaluri intre calugari , pleaca calugari vechi si vin altii noi, minastirea este sparta si furate (de nenumarate ori) odoarele donate la icoana Maicii Domnului, parintele staret (om la 48-50 de ani)a fost tirit in mai multe scandaluri televizate cu subiecte dintre cele gretoase, s.a.m.d.
Eu insumi , vazind aceste intimplari si asocieri de intimpalri am cercetat parinti imbunatatiti din tara (cu ocazia pelerinajelor facute) si am ajuns la concluzia ca molitvele nu sunt o slujba curenta a bisericii ci doar exceptia, ultima arma de lupta pt. cazurile dovedit deosebite de ,,boala" si ca pt. participarea la ea iti trebuie , tie ca vietuitor crestin, o pregatire deosebita !
Cei care au curaj si o fac cum considera ei de cuviinta ... este doar treaba lor ! Vorba aceea : atunci cind treci pe linga o curte si vezi inauntrul ei 4-5 haldei de ciini , pai nu te duci la gard si incepi sa ii hirii, sa ii agiti , sa ii stirnesti asa din senin , ci doar daca cumva vreunul scapa si vine la tine sa iti faca rau abia atunci incepi sa te lupti cu el !