Citat:
Īn prealabil postat de catalin2
Chiar citeam de curand un articol pe acest site unde se spunea ceva interesant si adevarat: cu adevarat liber este cel ce si-a pus vointa in rezonanta cu voia Domnului. Scria ca liber este cel ce nu mai trebuie sa aleaga, cel ce poate savarsi doar binele si pacatul ii e aproape imposibil. Asa sunt ingerii si sfintii, acestia sunt cu adevarat liberi.
Libertatea noastra e limitata pentru ca intelegerea noastra e limitata din cauza pacatelor. Dar si a conditionarilor anterioare, gen educatia primita. Parerea mea e ca de aceea a fost si potopul, toti faceau rau si copiii invatau de la parinti aceleasi lucruri.
Dar indeplinirea poruncilor (inclusiv rugaciune, spovedanie, impartasanie) duce la cresterea harului care inseamna si liberate si dragoste mai mare.
|
Ei da, insa ce ma fac eu, nu stiu daca nu cumva si fratia ta, ca sunt silit sa aleg, inca...
Citesc mereu si imi face mult bine cand citesc "Si va fi ca un pom rasadit langa izvoarele apelor...", fericit barbatul care fiecare poate fi, practic fiecare dintre noi, cu un strop de umilinta si prin harul lui Dumnezeu +
As pune accentul mai degraba pe eliberare, decat pe libertate.
Imi spunea o cucoana (da, chiar asa, sarmana): "He, he - behaia isteata, ridicind capul sus, dindu-l pe spate hlizita - cum adica ce au vrut Adam si Eva?... Libertate, asta au vrut! hehe..."
Ma spovedesc acum, aici in public, ca regret ca aproape am urlat la ea, stiindu-i si viata si copiii si multe...: "Sa va fie rusine, doamna!" ... Imi pare rau ca nu am ales (intru eliberare...) mai degraba sa plang si sa ii cer iertare in numele celor care au "ajutat-o" sa ajunga la asa ratacire... Dar vezi, draga Catalin, am ales, eu crestinul, sa o cert aspru, de parca acesta e rolul meu, sarmanul biped pacatos cum nu se poate spune...
Asadar, libertatea de care tot vorbim si pe care o punem rapid in legatura cu Voia Domnului, e mai degraba ispititoare, in sensul cel nedorit... rascolind in noi mai repede rebeliunea si dispozitia tiranica, falsa barbatie, decat blanda si matura asezare.
E limpede ca nu poate exista libertate decat in duhul umilit si indragostit de Bunul nostru Domn Iisus Hristos. Dar suntem atat de amestecati in noi insine, vai!...
Pentru putina linistire, te rog sa imi permiti sa postez un citat din iubitul nostru Sfantul Ioan Gura de Aur, caruia sa ii strigam "Bucura-te, vas ales al Domnului!"...