View Single Post
Vechi 15.11.2011, 19:37:04
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de urzicuta Vezi mesajul
:)Toti marii pedagogi crestini recomanda sa-i invatam de mici pe copii cu evlavia,cu rugaciunea,cu ascultarea...mai toti recomanda pedepsa ca mijloc educativ-...bataita!Laolalta cu rasplata(se merge ca si acum pe princ.pedeapsa-recompensa)este inclusa si pedeapsa.Va provoc sa raspundeti sincer:va bateti sau v-ati batut copiii?Si daca da ,in ce situatii,iar cei care nu sunt de acord cu pedeapsa corporala sa motiveze,eventual sa recomande mijloace de pedepsire a ingerasilor....Bataia este un mijloc aspru de pedepsire?(asa cum sustin europenii tine de pedepsele practicate in Evul mediu)Credeti in bataia aplicata din dragoste avand ca unic scop indreptarea impricinatului?Ce parere aveti despre mania care ne mana de multe ori sa-l pocnim pe ala micu???La ce varsta incepe educarea respectiv ciufulirea,pocnirea:D copilului?Pedeapsa aceasta chiar poarta pecetea Sfantului Duh ?Intreb pentru ca fac parte dintre aceia(sper sa nu ma auda un asistent social)care aplica destul de frecvent o astfel de pedeapsa(cu copiii proprii evident desi...i-as cam ciufuli eu si pe altii).Si acum spuneti-mi parearea voastra despre laudele adresate copilului,despre incurajarea acestuia, pana unde poate merge?In sfarsit,aveti parte de copii buni,ce-ati facut pentru aceasta(sa ne laudam nitel)?
N-am citit toate mesajele topic-ului și, din acest motiv, este posibil ca ideea mea să mai fi fost exprimată și de către alți membrii ai forumului.
Așa cum știm, în tot ceea ce facem suntem datori a-l avea drept model suprem de moralitate pe Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, Care ne-a spus: "Luați jugul Meu asupra voastră și învățați-vă de la Mine, că sunt blând și smerit cu inima și veți afla odihnă sufletelor voastre" (Mt11, 29).
Cum S-a comportat Hristos Domnul față de copilași? I-a luat la bătaie? Cred că nu!
Cum S-a comportat Domnul nostru Hristos față de necredincioșii din Ierusalim, care aveau să-L răstignească? I-a pedepsit, trimițându-le un mic cutremur, ca să-i trezească la realitate și să le arate clar care este identitatea Sa? Nicidecum! Dimpotrivă, a plâns pentru cetatea lor, spunând: "Ierusalime, Ierusalime, care omori pe prooroci și cu pietre ucizi pe cei trimiși la tine! De câte ori voit-am să adun pe fiii tăi precum adună pasărea puii săi sub aripi, dar n-ați voit".
Cum Se comportă Domnul și Mântuitorul nostru față de toți necredincioșii de astăzi, față de toți "copiii Săi cei răzvrătiți", care-I neagă existența sau rămân indiferenți față de Jertfa Sa mântuitoare? Îi bate? Îi pedepsește? Nu, ci le respectă libertatea!
Vechiul Testament? Da, în V T sunt porunci, pe care Domnul Hristos le-a desăvârșit, le-a "plinit", în Predica Sa de pe Munte. Deși în Vechiul Testament bătaia pare a fi recomandată, Sfântul Apostol Pavel le scrie clar creștinilor: "Nu-i ațâțați la mânie pe copiii voștri, ca să nu se deznădăjduiască, ci creșteți-i în învățătura și certarea Domnului".
Ce-am face, dacă Dumnezeu nu ne-ar respecta liberul arbitru, ci ne-ar constrânge să-I împlinim poruncile? Fără îndoială, nu L-am mai putea iubi.
Vrem ca relația dintre părinți și copii să se bazeze pe teamă, sau pe iubire? Vrem ca micuții să devină persoane incapabile de a lua decizii, obediente, fără simț critic, fără capacitatea de a gândi liber? Cred că nu!
De aceea, cred, am convingerea că voia lui Dumnezeu, Tatăl nostru Cel din ceruri, este aceea ca relația dintre părinți și copii să se bazeze în exclusivitate pe puterea dragostei (nu pe teamă!) căci, așa cum spunea Sf. Ioan Gură de Aur, "dragostea este mai tiranică decât frica".
Bătaia NU are nicio legătură cu Raiul, ci este un păcat, mai cu seamă atunci când este folosită în relația cu cei mici care, așa cum știm, sunt incapabili de a se apăra.

Dumnezeu să fie cu noi toți!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca

Last edited by laurastifter; 15.11.2011 at 20:00:33.
Reply With Quote