Constrângerea nu-i ajută pe copii
"Unii părinți îi constrâng peste măsură pe copiii lor și mai ales în fata străinilor. Se comportă de parcă ar avea un catâr, pe care îl bat cu varga ca să meargă drept înainte. Țin și frâiele în mână și îi spun: “Să mergi liber!“. Apoi acești copii ajung până acolo încât îi lovesc pe părinții lor. Astăzi a venit o mamă cu copilul ei – un cogeamite flăcău – care era bolnav. “Părinte, ce să fac? mă întreabă. Copilul meu nu mănâncă și nici măcar nu vrea să ne mai vadă”. I-am spus ce să facă, dar aceea iarăși mă întreabă: “Părinte, ce să fac?”.
- Părinte, nu cumva nu a înțeles ce i-ați spus?
- Cum nu a înțeles? I-am spus așa: “Eu nici un ceas nu aș putea sta cu tine, cum dar să mai poată sta copilul tău? L-ai înnebunit!”. “Nu! îmi spune. Eu îmi iubesc copilul”. “Cum îl iubești de vreme ce nu se odih*nește lângă tine? Vrea să plece de acasă, deoarece își dorește un alt mediu. Când se află departe de voi, copilul se simte foarte bine. Faptul că nu vă vrea arată că și voi sunteți de vină. Nu-l mai iritați. Îl nenorocești pe copil așa cum te porți cu el. Poartă-te cu el cu bunătate și răbdare“. După ce i-am spus toate acestea, mă întreabă din nou: “Ce să fac, Părinte, că nu ne vrea copilul?”. Cum să te poți înțelege cu ea? Copilul să fie sănătos, iar ea să-l considere nătâng. În cazul acesta mama suferă de vătămare de minte.
Prin constrângere părinții nu-i ajută pe copii, ci îi sufocă. Mereu le spun: “Să nu faci aceasta!”, “Să nu faci aceea!”, “Lucrul acesta să-l faci așa”, etc. însă trebuie să tragă frâiele astfel încât să nu se rupă. Să-i mustre cu bunătate pe copii ca să-i aducă pe calea cea bună, iar nu să creeze prăpastie între ei. Să facă ceea ce face un grădinar bun atunci când plantează un copăcel: îl leagă ușor cu o sforicică de un țăruș, ca să nu se strâmbe și să se rupă atunci când îl apleacă vântul într-o parte și alta. Îl împrejmuiește cu un gărduț și în același timp îl udă și-l păzește de capre până îi cresc ramurile. Căci de-l rod caprele nu mai este bun de nimic, pentru că nici rod nu face și nici umbră nu tine. Numai atunci când îi cresc ramurile, grădinarul îi scoate gărduțul, iar copacul rodește și la umbra lui se pot odihni și caprele și oile și oamenii.
Însă părinții, de multe ori, dintr-o grijă exagerată, vor să-l lege pe copil cu sârmă, în timp ce ar trebui să-l lege ușor, ca să nu-l rănească. Ar trebui să încerce să-i ajute pe copii printr-o purtare nobilă, purtare care cultivă mărinimia în sufletele lor, astfel încât să simtă binele ca pe o necesitate. Să le explice ceea ce este bine, pe cât se poate cu bunătate, cu dragoste și cu durere în suflet. Mi-aduc aminte de o mamă căreia, atunci când îi vedea pe copilașii ei făcând vreo poznă, ochii i se umpleau de lacrimi din pricina durerii și spunea: “Nu așa, copilașul meu cel scump”. Și astfel prin pilda vieții ei i-a învățat pe copii să se nevoiască cu bucurie pentru a scăpa de ispitele vieții și a nu se tulbura ușor în fata unei greutăți, ci a o înfrunta cu rugăciune și încredere în Dumnezeu.
Astăzi, și cei mici și cei mari trăiesc în lume ca într-un spital de nebuni, de aceea este trebuință de multă răbdare și rugăciune. O mulțime de copii suferă comoții cerebrale. Și aceasta deoarece părinții întorc puțin mai mult dacât trebuie ceasul, care este deja puțin stricat, și astfel arcul se rupe. Este trebuință de discernământ, deoarece un copil are trebuință de mai multă răsucire, altul de mai puțină. Sărmanii copii sunt expuși la toate curentele. Când aud în diferite întruniri: “nu-i respectați pe părinți”, “nu respectați nimic”, iar mamele încearcă să-i constrângă, atunci reacționează urât.
De aceea le spun mamelor să se zorească pe ele însele în rugăciune, iar nu să-i zorească pe copii. Dacă mama spune copilului mereu “nu”, chiar și pentru lucruri mici, iar uneori și pe nedrept, atunci când va fi vorba despre ceva serios, ca, de pildă, când copilul vrea să arunce benzină în foc, nu va asculta și va face ceea ce și-a pus în minte, pătimind astfel o mare vătămare. Copilul nu înțelege că înăuntrul lui “nu” se ascunde dragoste. Iar când crește puțin mai mare, intră la mijloc egoismul și se împotrivește atunci când i se face vreo observație, spunând: “Nu mai sunt mic, ca să se poarte astfel cu mine”. De aceea părinții tre*buie să-l facă pe copil să înțeleagă că, precum luau aminte ca el să nu se ardă atunci când era mic, astfel trebuie să facă și acum, când s-a mărit, căci există un alt fel de foc. Iar copilul trebuie să ia aminte să nu dea drepturi diavolului, ci să-și păstreze harul Sfântului Botez. "
|