Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Cred că s-a ajuns la asemenea simonie și din cauza faptului că Biserica Ortodoxă (ca și cea Greco-Catolică, de altfel) permite hirotonirea celor căsătoriți. Când preotul are o familie numeroasă și urmași după trup cărora să le lase averea, cedează mai ușor ispitei banului. Îmi amintes ce contrariați au fost ai mei (eu eram copil atunci) când, la înmormântarea bunicului meu, preot profesor la seminarul din Roman, preotul care oficia a cerut bani... Și era chiar fostul lui elev. Dar a ajutat Dumnezeu și, nemulțumiți de felul cum acela rasolea slujba specială care se face la înmormântarea unui preot, s-au găsit trei preoți mai tineri din public, și aceia foști elevi ai lui, care, auzind că a mai luat și bani, au preluat controlul lucrurilor, au ținut o slujbă ca la carte, au cântat dumnezeiește și au refuzat să ia ceva pentru asta. Din acest lucru, ca și din atâtea altele, înțelegem mai bine că, până la sfârșit, grâul și neghina vor crește împreună. Asta nu înseamnă că nu ar trebui o pliveală, din când când când, făcută de cei cărora le-a lăsat Domnul să supravegheze (să "episcopească") via Sa.
|
Ma iertati ,bunicul d-voastra a fost preot ortodox ?
In alta ordine de idei ,sa stiti ca lacomia e un pacat cu care un preot poate sluji in altar ,el se poate cai , in schimb curvia interzice slujirea si e urmata de scoaterea din preotie.
Burtile la preoti nu dovedesc lacomie ,eu stiu calugari care tin posturi aspre si sunt mai corpolenti.
Sau mireni mancaciosi care sunt slabi.
De altfel la catolici nu prea se tine post asa ca nu are rost sa vorbim despre lacomia la mancare a preotilor ortodocsi.