SFÂNTUL SINOD CHEMAT SĂ-I REPRIMEASCĂ LA SÂNUL SĂU PE ROMÂNII TIMOCENI
Timoceanul Boian Alexandrovici, preot tânăr din Malainița raionul Negotin a început din 2003 demersuri pentru ridicarea unei biserici care să fie sub jurisdicția Episcopiei Ortodoxe Române din Vârșeț (Serbia).
Cu adresa 06 din 10 01 2004, Episcopul Ortodox Sârb al Timocului-Iustin îi comunică preotului român că ,,În ciuda încercărilor oamenilor cu intenții bune de a vă sfătui să vă lăsați de acest lucru ați rămas cu ideea ridicării în Malainița a unei biserici ortodoxe românești făcând discordie între oameni. Vă sfătuim părintește să gândiți logic și să reveniți la biserica ortodoxă sârbă”.
Cu adresa nr.350-194/03 III/01 din 30 04 2004 Primarul din Negotin Miriana Doicinovici refuză acordarea autorizației de construcție invocând lipsa de competență, care ar fi a Ministerului Cultelor. Ministrul Cultelor a comunicat însă adunării bisericești din Malainița prin adresa nr. 351-01-2/2003 din 23 iunie, că nu este competent și că această competență ar aparține Primăriei. Oamenii se mai adresaseră și Ministerului Investițiilor de Capital, care prin adresa 011-00-00013/2004-10 din 13 04 2004 îi îndrumă să se adreseze Ministerului Cultelor. În 2004, Alexandrovici revine cu o cerere la Ministerul Cultelor, însă prin adresa 08-00-42 din 30 aprilie 2004 Ministrul îi comunică din nou să se adreseze Primăriei. Nu mai repetăm că aceasta tocmai îi spusese să se adreseze ministerului.
Deci intimidări și refuz pe linie făcute cu ,,binecuvântarea” episcopului sârb. Preotul român începe să facă plângeri penale. În 23 06 2004, Boian Alexandrovici face plângere la judecătorie împotriva primăriei și în 12 iulie 2004 se adresează Președintelui Republicii Serbia, Boris Tadici. În toamna lui 2004 a ridicat fără să mai aștepte vreo aprobare o bisericuță în grădina sa și nu una mare în centrul satului așa cum ar fi dorit. Este hirotonisit preot al Malainiței și protopop de Dacia Ripensis aflându-se doi ani sub jurisdicția Episcopiei Române de Vârșeț. Au început amenințări cu dărâmarea ei, dar suntem în secolul XXI și nu s-a atins nimeni de ea. Ba chiar începuse construcția a încă 3 biserici românești. Punerea până la urmă a Belgradului în fața faptului împlinit funcționase cu succes. Românii bănățeni și românii timoceni din Serbia au fost uniți timp de 2 ani de aripa ocrotitoare a Episcopiei Române a Vârșețului.
Din 1990 până în 2004 BOR tot ceruse BOS să discute despre românii din Timoc. Sârbii refuzau sau amânau mereu să își numească reprezentanții în comisia mixtă de dialog bisericesc. Abia după ridicarea bisericii de la Malainița sârbii și-au trimis reprezentanți să negocieze. Și au negociat grozav de bine încât au convins BOR să scoată Timocul (Dacia Ripensis) de sub jurisdicția Vârșețului, ba mai mult, episcopul român pentru Banatul sârbesc să plece cu reședința în România.
La presiunile patriarhiei sârbe Sfântul Sinod român din iunie și 15 noiembrie 2006 a adus mari deservicii românilor ortodocși din Timoc schimbând titulatura și competența ,,Episcopiei Ortodoxe Române a Vârșețului,, în ,,Episcopia Daciei Felix pentru românii din Banatul sârbesc,,, cu reședința la Deta și administrația la Vârșeț. BOR se retrage astfel după doi ani din Timoc. BOR își retrage și episcopul de la Vârșeț la Deta (în România). Nu pot numi decât obediență față de BOSârbă acești pași înapoi. De neînțeles. BOR este cea care față de BORusă a avut mare demnitate în ce privește Mitropolia Basarabiei. Cu ce îl vor fi avut la mână sârbii pe mitropolitul Teofan care a fost șeful părții române care a negociat cu partea sârbă? Este cel care a pledat cu succes cauza sârbă în fața Sinodului român secondat cu aceeași obediență de episcopul Timotei al Aradului. În viitoarea ședință a Sinodului trebuie revenit urgent asupra acestei hotărâri. Lucrurile trebuie să revină așa cum au fost înainte: Episcopie Ortodoxă Română a Vârșețului cu jurisdicție pe întreg teritoriul sârb, deci și asupra lui Boian Alexandrovici preot al Malainiței și protopop de Dacia Ripensis.
La nouă zile după ce Sinodul român și-a luat mâna de pe părintele Boian, episcopul sârb Iustin al Timocului îl somează pe preotul român prin adresa nr 503 din 24 noiembrie 2006 ,,a se reține de la slujba religioasă,,. Îi mai comunică și că ,,acest act al nostru despre interzicerea săvârșirii slujbelor religioase, să se traducă în limba română la un traducător autorizat și să fie trimis la Sfântul Sinod al Bisericii ortodoxe Române,,. Aceasta ca să îi fie clar că Sinodul Român tocmai l-a părăsit.
Situația la zi este că preotul Boian a fost condamnat la două luni de închisoare la câteva săptămâni după ce Sinodul român din noiembrie 2006 s-a lepădat de el. Nimeni din România nu și-a exprimat indignarea față de această condamnare. Străinii te condamnă iar ai tăi se leapădă de tine. Iată rețeta menită să îi intimideze și pe alții care ar dori a ridica vreo biserică românească în Serbia sud-dunăreană. Degeaba promitea oficialul sârb Petar Ladjevic la sediul MAE din București în 14 02 2006 că preotul ,,nu va fi condamnat,,. Alta a fost situația după ce BOR și-a luat mâna de pe el. Dovadă este și lipsa oricărei reacții BOR la această condamnare a preotului român.
Românii din Timoc aveau de gând să își apere drepturile de liberă exprimare a credinței garantate de legislația Serbiei la CEDO așa cum făcuseră basarabenii. Nu pot însă obliga BOR să îi primească la sânul ei. Pot obliga Belgradul dar nu și frații din București. Îi încearcă un gust amar. Decizia BOR de a-și retrage jurisdicția asupra lor, de a-i despărți de românii din Voivodina, îi lasă cu mâinile legate. Ortodocșii români din Timoc așteaptă anularea de către Sinodul român a hotărârilor din 2006 pentru a se putea apoi judeca cu oficialitățile sârbe în a le recunoaște existența și organizarea dorită de ei. În cazul unui proces BOSârbă nu are cum să se opună dreptului la liberă organizare religioasă a unei alte biserici cum nici BORusă nu s-a putut opune BORomâne în Basarabia. Preotul Boian Alexandrovici poate fi contactat la tel 00381 63 81 57 209 bojanng@beotel.yu .
Pe forumul www.aiarad.ro la rubrica ,,romani de peste hotare,, se pot vedea scanate documente pomenite in acest articol.
Viorel Dolha
Președintele Asociației Învățătorilor din jud Arad-tel 0723259290 didactic@rdslink.ro
|