Citat:
În prealabil postat de ioanna
Chiar va rog sa aplicati si d-voastra acest sfat si sa ne scutiti pe viitor de intrebari "inocente", doar explicatia este disponibila.
|
Imi amintesc ca si Adriana 3 proceda asa, mai intai punea niste intrebari inocente, dar de fapt nu dorea un raspuns, ci sa-si expuna pe larg conceptiile. Din fericire nu era atat de agresiva si aroganta ca userul Erethorn. Din fericire am luat decizia sa ignor atunci cand se poate, pentru ca am purtat cateva discutii degeaba, userul mergand pana in panzele albe desi aratam negru pe alb ce spunea BC (sa ma refer doar la dogma ridicarii cu trupul si sufletul la cer).
In legatura cu dogma infailibibilitatii Bisericii, aceasta a fost doctrina Bisericii din primul mileniu si dupa. Infailibilitatea papala a aparut ca dogma in secolul XIX in BC.
Infailibilitatea Bisericii tine numai de acea parte divina a Bisericii si nu tine deloc de partea umana. Hristos este Capul Bisericii, este infailibil. Si invataturile afirmate de Iisus sau revelate de Duhul Sfant sunt infailibile, tin tot de divinitate. Asadar cand un sinod afirma invataturile revelate atunci aceste hotarari sunt bineinteles infailibile. Cand afirma invataturi gresite sau eretice atunci e considerat sinod gresit sau talharesc. Nici macar un sinod nu este automat infailibil, deci intrunirea ierarhilor, cu atat mai mult sa fie infailibil un singur om.
Asadar nu sinodul e infailibil, ci hotararile, dogmele reafirmate la acel sinod. Am gasit acum un mic articol al lui Mircea Vulcanescu care vad ca explica exact ceea ce spunem si eu mai cu cuvintele mele pana acum:
http://rafaeludriste.blogspot.com/20...bilitatea.html
In schimb la catolici e total altceva. BC a transferat aceasta infailibilitate care este un atribut doar la divinitatii si asupra oamenilor. Explicatia cu luminarea de Duhul Sfant e doar o incercare de a da credibilitate dogmei, de fapt am putea spune ca toti suntem luminati de har, de exemplu cand luam Sfanta Impartasanie primim har.
Dogma infailibilitatii spune ca atunci cand papa afirma sau proclama o dogma ex cathedra nu poate gresi nicicum, e infailibil. Aceasta se intampla si atunci cand proclama o noua dogma, si desigur, cand reafirma dogme vechi sau invatatura BC (la refirmare se subintelege ca e asa, nu exista o problema).
Mai au infailibilitate si adunarile ierarhilor (sinoadele) care il au ca si cap pe papa. Si aici e evident, ce aproba papa e infailibil.
BC mai are o practica de acest gen, de a atribui proprietati pe care le are Divinitatea unor oameni. Multi sfinti catolici prezinta minunea bilocatiei, adica prezentei simultane in doua sau mai multe locuri. Acesta e un atribut doar divin, cel putin in crestinism.
Dar nu are rost sa ne batem capul cu erorile din alte culte, doar sa le cunoastem