View Single Post
Vechi 29.10.2011, 10:03:47
Savonarola Savonarola is offline
Banned

Data înregistrării: 12.08.2011
Locație: Bizanțul de dupa Bizanț
Religia: Ortodox
Implicit

Interpretarea Scripturii și în general înțelegerea, asimilarea învățăturii dumnezeiești este într-o oarecare măsură, destul de limitată, accesibilă poate chiar tuturor oamenilor. Dar atunci când discutăm despre profunzimea pneumatică, misterică, dumnezeiască a Scripturii, și mai precis a Revelației dumnezeiești, principiul fundamental și prim pentru înțelegerea revelației divine și interpretarea scripturilor este dobândirea Duhului Sfânt. Duhul adevărului este Cel care dă putința unei interpretări autentice a scripturilor revelate, a învățăturii revelate, prin ungerea (chrisma) pe care Pneuma Dumnezeiască o conferă. Cine nu are această ungere (chrisma) pneumatică sau cine o are și o face ineficientă este bine să stea "în banca lui" când vine vorba despre interpretarea scripturilor sau a altor scrieri duhovnicești, patristice, etc.

"dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care Tatăl Îl va trimite întru numele Meu, Acela vă va învăța toate și vă va aduce aminte de toate cele ce v'am spus Eu." (Ioan 14, 26)

"Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu vi-L voi trimite de la Tatăl, Duhul Adevărului, Cel ce din Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine." (Ioan 15, 26)

"Încă multe am a vă spune, dar acum nu puteți să le purtați. Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul ; căci nu va vorbi de la Sine, ci toate câte va auzi va vorbi și cele viitoare vă va vesti. Acela Mă va slăvi, pentru că din al Meu va lua și vă va vesti. Toate câte are Tatăl ale Mele sunt ; de aceea am zis că din al Meu ia și vă vestește vouă." (Ioan 16, 12-15)

"Iar voi, ungere aveți de la Cel-Sfânt și pe toate le știți." (1 Ioan 2, 20)

"Cât despre voi, ungerea pe care-ați primit-o de la El rămâne'ntru voi și n'aveți nevoie să vă învețe cineva; dar de vreme ce ungerea Lui vă învață despre toate, și învățătura aceasta este adevărată și nu e minciună, așa cum ea v'a învățat, rămâneți întru El." (1 Ioan 2, 27)

"Și înțelepciunea o propovăduim la cei desăvârșiți, dar nu înțelepciunea acestui veac, nici a stăpânitorilor acestui veac, care sunt pieritori, ci propovăduim înțelepciunea de taină a lui Dumnezeu, ascunsă, pe care Dumnezeu a rânduit-o mai înainte de veci, spre slava noastră, pe care nici unul dintre stăpânitorii acestui veac n-a cunoscut-o, căci, dacă ar fi cunoscut-o, n-ar fi răstignit pe Domnul slavei ; ci precum este scris : «Cele ce ochiul n-a văzut și urechea n-a auzit, și la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El». Iar nouă ni le-a descoperit Dumnezeu prin Duhul Său, fiindcă Duhul toate le cercetează, chiar și adâncurile lui Dumnezeu. Căci cine dintre oameni știe ale omului, decât duhul omului, care este în el ? Așa și cele ale lui Dumnezeu, nimeni nu le-a cunoscut, decât Duhul lui Dumnezeu. Iar noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul cel de la Dumnezeu, ca să cunoaștem cele dăruite nouă de Dumnezeu ; pe care le și grăim, dar nu în cuvinte învățate din înțelepciunea omenească, ci în cuvinte învățate de la Duhul Sfânt, lămurind lucruri duhovnicești oamenilor duhovnicești. Omul firesc nu primește cele ale Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt nebunie și nu poate să le înțeleagă, fiindcă ele se judecă duhovnicește. Dar omul duhovnicesc toate le judecă, pe el însă nu-l judecă nimeni ; căci «Cine a cunoscut gândul Domnului, ca să-L învețe pe El ?» Noi însă avem gândul lui Hristos." (1 Corinteni 2, 6-16)
Reply With Quote