Citat:
În prealabil postat de nutucutu
Oricum, chiar daca nu a pictat si nu a slujit in acea biserica, cind vad mesajele pline de ura ale unor ortodocsi cotati ca mari duhovnici, nu pot sa nu ma intreb: cum se manifesta iubirea in ortodoxie? Dreapta credinta pe considerati ca o aveti ar trebui sa va dea o smerenie o responsabilitate foarte mare, pentru ca ortodocsii nu au nici un merit ca s-au nascut ortodocsi; asta e vointa totala a Domnului. Iar aceasta smerenie si responsabilitate am vazut-o destul de des la sfintii catolici, care, si ei, au crezut ca doar catolicii poseda dreapta credinta. De fapt aceasta iubire mare pe care nu am vazut-o la duhovnicii ortodocsi (am vazut-o mai degraba la preotii obisnuiti de la tara) m-a facut intotdeauna sa cred ca ortodoxiei ii lipseste ceva, iar credinta catolica este completa.
|
De fapt este exact invers, dar unii catolici nu cunosc istoria BC sau o cunosc dar o interpreteaza invers.
E culmea, BC a avut inchizitia si unii sfinti chiar au fost promotori ai ei (spunand de exemplu ca ereticii trebuie omorati). Iar unii spun cat de frumos s-au purtat sfintii catolici si BC cu cei ce ii considerau eretici.
Se pare ca unii catolici cunosc despre BC doar de la conciliul Vatican II, cand Bc a adoptat cateva idei ecumeniste. Pare ca in 1054 a aparut o alta BC, iar la conciliul Vatican II o alta BC. Aceleasi blesteme le aveau si BC, degeaba incearca unii catolici sa ne denigreze.
Ce insemna de fapt: Sfantul Sfintit Mucenic Cosma Etolianul (+1779):
"Pe Papa sa-l blestemati, fiindca el este cauza... Noi avem o poruca ce spune sa anatemizam pe oricine adauga sau nu crede in ceva mic din cele pe care le-au legiuit Parintii Bisericii noastre [Preofetii despre urgiile ce vor veni]"
De fapt blestemul e anatema, dar cei care au putine cunostinte teologice sau instruire (e nevoie doar de o simpla cautare pe net) nu inteleg ce inseamna blestem din punct de vedere teologic. Iar BO avea aceste anateme date la un sinod pan-ortodox, le-am dat chiar eu:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12777
Dar numai ortodocsii aveau aceste anateme? Trebuie sa vedeti ce au spus conciliile catolice de dupa 1054. La fiecare noua dogma (purgatoriu, Filioque, primat, infailibilitate, etc.) se spune ca cinea nu crede in acea dogma nu se poate mantui. In plus, sunt date si anateme, la fel ca la orice dogma.
Deci e acelasi lucru, doar ca se evidentiaza ceva ortodox din necunoastere.
Sa reamintesc ca la conciliul Ferrara-Florenta la prima sesiune de la Basel, in declaratia de incepere a conciliului ortodocsii erau numiti eretici, acestia au protestat si s-a modificat documentul.