View Single Post
Vechi 27.10.2011, 21:02:43
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Și cine a scris Psalmii?
Psalmii ii sunt atribuiti lui David, Asaf, Moise, Etan, Heman, fiii lui Core (Asir ,Elkana ,Abiasaf,Tahat ,Uriel,Uzia ,Saul), Ezechil, Ezra si restul anonimi :) Psalmul 39 e a lui David si nu vad nici un caracter mesianic, sincer. (acum l-am recitit)

Este clar ca lumina zilei ca se refera la David, doar nu pe Hristos l-a scos Dumnezeu din "groapa ticalosiei si tina noroiului", nu Hristos a fost "impresurat" in rele si faradelegi cum spune in mod explicit textul psalmului.

1. L-am așteptat, pe Domnul L-am așteptat, și El a luat aminte la mine și mi-a auzit rugăciunea
2. și m'a scos din groapa ticăloșiei și din tina noroiului; și pe piatră mi-a pus picioarele și pașii mi i-a îndreptat
3. și'n gura mea a pus cântare nouă,cântare Dumnezeului nostru; mulți vor vedea și se vor teme și vor nădăjdui în Domnul.
4. Fericit bărbatul a cărui nădejde este numele Domnului și n'a privit la deșertăciuni și la bâiguieli mincinoase
5. Doamne, Dumnezeul meu, multe sunt minunile pe care le-ai făcut și'n gândurile Tale nu-i nimeni asemenea Ție. Vestit-am și am grăit: ele fără de număr s'au înmulțit.
6. Jertfă și prinos n'ai voit,dar mi-ai întocmit un trup arderi-de-tot și jertfă pentru păcat n'ai cerut
7. atunci am zis: „Iată, vin!, – scris este despre mine în sulul cărții –
8. ca să fac voia Ta, Dumnezeul meu; dar și legea Ta am vrut-o în lăuntrul inimii mele
9. Dreptate am binevestit în adunare mare; iată, buzele mele nu le voi opri; Doamne, Tu o știi
10. Dreptatea Ta n'am ascuns-o în inima mea,adevărul Tău și mărturia Ta le-am grăit; mila Ta și adevărul Tău nu le-am ascuns de adunarea mare.
11. Dar Tu, Doamne, să nu-Ți îndepărtezi îndurările Tale de la mine,mila Ta și adevărul Tău pururea să mă sprijineasca
12. Fiindcă rele nenumărate m'au împresurat;fărădelegile mele m'au ajuns și n'am fost în stare să văd;înmulțitu-s'au mai mult decât perii capului meu, și inima m'a părăsit.

later edit: Psalmii mesianici adică cei care, în întregime sau parțial, se referă la Domnul Iisus Hristos prin dimensiunea lor profetică. Desigur, din punct de vedere creștin-teologic, aceștia sunt cei mai importanți. Cele mai autorizate păreri atestă psalmii 15, 20, 21, 44, 71 și 109 ca fiind direct mesianici, în timp ce psalmii 3, 4, 6, 8, 33, 67 și 107, dar nu numai ei, sunt socotiți ca fiind indirect mesianici

Last edited by ioanna; 27.10.2011 at 21:37:24.
Reply With Quote