Poate fi cum spui tu,nu exclud.Chiar foarte interesanta abordarea ta,o sa mai ma gandesc si eu.Am vazut situatii care m-au convins ca exista liber arbitru.Am vazut situatii,si nu o singura data,care m-au convins ca exista predestinare,desi nu sunt convins ca noi oamenii intelegem corect acesta notiune.As spune ca avem o viziune extrem de limitata cu privire la ea,ceea ce este logic.Cred ca exista un punct de convergenta intre ele,intre planul divin si libertatea umana.Undeva,se intimpla anumite lucruri care clar sunt cumva stabilite peste intelegerea umana si cu toate acestea exista si libertate de decizie.Nu as putea spune cum se imbina aceste doua planuri,cea mai rationala explicatie(suna a nonsens dar probeaza incapacitatea) pe care o am este ca nu avem capacitatea,sau nu toti,de a intelege asa ceva.Nici nu stiu daca este bine sa intelegem asa ceva,avem teribila tendinta de a diseca orice ne depaseste intelegerea,si asta nu este mereu bine,tinand cont de ce tendinte avem,la modul general.
Pe de alta parte exista fenomene sau intamplari care depasesc cadrul unor raspunsuri standard,de catehism as spune.Sunt convins ca nu stim tot,ca stim/cunoastem doar in parte cum spunea Apostolul Pavel,si ca se intimpla anumite lucruri care ne depasesc clar.Poate nici nu trebuie intelese,dar se intimpla.Cat anume este aportul celui rau si cat plan divin,asta este greu de spus,nici Iov nu a stiut anumite aspecte si nici Dumnezeu nu i le-a spus.Dar s-a confruntat cu ele.
Last edited by Scotland The Brave; 14.10.2011 at 23:55:19.
|