Citat:
În prealabil postat de anna21
Oana 72 are un comentariu de bun simt. Raul nu se indreapta cu alt rau, ci cu intelegerea neputintei celuilalt.
Nu mai comentez ambitia ta nefireasca de a dovedi cu tot dinadinsul celuilalt ca ai dreptate (si ma refer la majoritatea replicilor tale de pe acest thread). Sunt convinsa ca nu-i intelegi originea diabolica.. Ca sa preiau tema ta favorita: cine nu intelege, nu intelege :)
Dar inca astept opinii din sfintii parinti ca nevasta trebuie sa stea ca lemnul.
Succes.
|
Expresia " ca lemnul intre lemne" apartine Sf. Simeon cel nebun dupa Hristos si se refera la faptul ca sfantul a ajuns ca aceasta patima a dorintelor si poftelor tupesti sa nu il mai atinga nici daca statea in mijlocul unui grup de femei goale, el insusi gol. Semnifica despatimirea de pofta carnala trupeasca, de desfranare, alungarea acestei patimi pana la nivelul in care nu te mai atinge acest pacat.
Credeam , mai ales tu, care te pretinzi citita, ca stii aceasta si ca ai citit viata Sf. Simeon cel nebun dupa Hristos.
Daca femeia ajunge sa despatimeasca aceasta patima , cu ajutorul lui Dumnezeu si ajunge la masura rugaciunii continue si a gandului la Domnul in fiece clipa atunci Domnul o va face neatinsa de pacatul acestor pofte in momentul in care aceasta este interzis cum este spre exemplu ziua Domnului. pentru ca jumatatea sa nu a ajuns la acest nivel de despatimire a acestei patimi, si doreste sa isi satisfaca aceste pofte, iar femeia trebuie sa i se supuna respecand porunca Domnului "femeilor supuneti-va barbatilor vostri" va cere ajutor lui Dumnezeu sa iasa neatinsa de pacat din aceasta incercare. Astfel prin Hristos, a treia persoana care trebuie permanent sa fie in cuplu pentru a fi o iubire desavarsita (Arhim. Zaharia - Sf. Siluan), va lucra prin femeia despatimita de pacatul acesta si va face ca si barbatul sa simta aceasta. Tot ce se intampla intre cei doi de acum este lucrarea lui Dumnezeu, exact cum explica atat de frumos Arhim. Zaharia din care v-am postat un citat mai sus.
Tu Anna cum vezi pe cineva ca sare aici pe forum sa imi spuna cate ceva, iar iti amintesti dusmania ce o ai inima si ma acuzi de cine stie ce lucruri care pe semne sunt in mintea ta de le gandesti. Dar eu nu ma supar pe tine mai ales ca vad ca esti singura care gandeste asa, iar cei cum sunt Oana, fiind noua pe forum, nu prea stie ea, disensiunile din vechimea acestui forum. Ea imi este draga, ca intreaba in felul ei si nu poarta dusmanii vechi ce mocnesc.
Eu ti-am mai zis, nu poti trece peste dusmanie, nu poti sa uiti, lasa-ma pe mine sa uit, nu mi te mai adresa, nu citi nimic din ce scriu eu, ocoleste threadurile unde scriu ca eu nu ma supar. Ai vazut , eu nu te urmaresc, nu iti adresez nici un cuvant, doar raspund cand ma jignesti.
In privinta smintirii, sa stai linistita ca nu scriu nimic neverificat in prisma credintei ortodoxe.
ce spun eu aici este invatatura de la Sfintii Parinti, de la parinti imbunatatiti si de la traitori intru Hristos.
Cu adevarat exista putina invatatura adresata in special cuplului, si familiei crestine. pacat ca atunci cand o gasim nu o pretuim cum se cuvine.
Pacat Anna ca in loc sa incerci sa meditezi la Dumnezeu , cerand sa iti lumineze mintea sa intelegi expresia "ca lemnul intre lemne", chicotesti gandindu-te ca vezi un cuplu in care un barbat munceste ca nebunul si o femeie sta ca lemnul. Mare pacat, dar crede-ma ca daca urmezi acest drum niciodata nu vrei reusi sa iti faci barbatul din necredincios credincios si nici sa va despatimiti impreuna prin Hristos.
As vrea sa va spun ceva legat de parabolele cum ar fi " ca lemnul intre lemne" folosita de Sf. Simeon cel nebun dupa Hristos.
Acesti sfinti ajungand la inaltimea despatimirii, primesc mangaiere dumnezeiasca, raspandindu-se pe tot trupul sfintindu-l. (Vedere duhovniceasca) Apoi:
"Incã si alte multe cuvinte ale Sfintei Scripturi vin în gura lui în ceasul acela, care aratã cã
Dumnezeu a primit pocãinta lui si rugãciunea lui, precum se spune: "Duhul umilit, inima
înfrântã si smeritã, Dumnezeu nu o va urgisi".
Dar nu numai acestea sunt cele de care se bucurã un astfel de credincios, ci încã si multe
alte întelesuri ceresti si dumnezeiesti ies din inima lui. Deoarece a fost dezlegat si risipit
norul întunecos al pãcatului de cãtre luminarea rugãciunii mintii si cugetã armonia
cuvântului sfânt care spune: "Le-a deschis lor mintea ca sã înteleagã Scripturile" si "Cel
ce crede în Mine, râuri de apã vie vor curge din pântecele lui" (Ioan 7, 38); deoarece
inima omului clocoteste de întelesuri dumnezeiesti, iar gura lui vorbeste în parabole,
precum se spune: "Deschide-voi în pilde gura mea, spune-voi cele ce au fost dintru
început" (Psalm 77, 2)." (Vedere duihovniceasca)
iata deci cum si cuvintul Sf. Simeon cel nebun dupa Hristos "ca lemnul intre lemne" este parabola ce semnifica despatimirea de desfranare si de poftele carnale.
Am postat aici pe acest thread citatul exact din viata Sf. Simeon nu o mai repun. Dar este indicat de citit intregul pasaj spre intelegere.