În prealabil postat de ALEXANDRU ANASTASIU
Pentru că te-ai apropiat de mine, prin cererea ta de prietenie, aș dori să-ți spun ceva din inimă.
Mai demult, cineva, m-a întrebat pe mesaje private ce este zelotismul. Atunci nu am avut timp să-i răspund, nici acum nu am dar l-am rugat să mă sune, nu pentru a scăpa de el ci pentru a-i putea sluji întru adevăr. Este o problemă esențială în credință și nu poate fi discutată personalizat decât inimă la inimă având toată libertatea unei convorbiri prin viu grai.
Pentru că acela nu a dat curs invitației mele, am să vorbesc cu tine căci pari deschis către acest subiect. Este un subiect foarte important, esențial pentru noi creștinii, deoarece ne face să evităm înșelarea.
Creștinismul este credința totală. În el Dumnezeu Tatăl lucrează, ca la facere, cu cele două mâini ale Sale: Dumnezeu – Fiul deci cu adevărul și cu Dumnezeu – Duhul Sfânt deci cu dragostea, cu rugăciunea. Nu că n-ar fi Tatăl dragoste și Adevăr sau Fiul n-ar fi dragoste sau Duhul Sfânt n-ar fi adevăr, dar fiecare lucrează împreună cu celelalte Persoane ale Sfintei Treimi într-un fel personal. Toate se fac de Tatăl prin Fiul în Duhul Sfânt.
În noi icoana Sfintei Treimi este așa:
Mintea icoana Tatălui
Cuvântul lăuntric icoana Fiului
Dorul gânditor icoana Sfântului Duh.
De aceea pentru a fi asemenea lui Dumnezeu, dumnezei după har, trebuie să le unim pe cele trei, să fie una. Așa erau înainte de cădere, dar din impactul cu păcatul unitatea lor s-a zdruncinat.
Astfel că găsim azi, peste tot, mai puțin în Ortodoxia trăită autentic, această sciziune.
Unii iubesc fără să gândească, sentimentalism (sau pietism dacă este legat de credință).
Alții gândesc fără să iubească, raționalism.
Însă dragostea fără adevăr este o slabă vibrație sentimentală iar adevărul fără dragoste poate ucide.
Dogmele fără dragoste sau dragostea fără dogme… nici una nici alta nu mântuiesc.
Dogmele sunt forma care îndrumă dragostea iar dragostea este culoarea ce împodobește dogmele.
Păcatul, după Sfântul Maxim Mărturisitorul, este a iubi sau a urî nerațional. Iubirea ne-a fost dată pentru a iubi pe Dumnezeu fără limită și pe aproapele cu limită iar ura ne-a fost dată spre a urî pe drac și pe păcat. Iubirea sau ura nerațională inversează sensurile.
Există păcat al minții: uitarea, neștiința, cunoștința mincinoasă, erezia și păcat al inimii: pofta și mânia îndreptate împotriva sau invers lucrării lor firești (lucrarea lor firească este a pofti binele și pe aproapele pentru Dumnezeu și a te mânia pe păcat și pe drac pentru Dumnezeu).
Noi creștinii trebuie să unim mintea cu inima, să iubim în adevăr și adevărul din noi cu adevărat să iubească.
Dacă punem mai presus de iubire dogmele greșim, suntem zeloți. Nu ne mântuim. De dragul dogmelor urâm pe cei ce nu cred în dogmele în care noi credem
Dacă punem mai presus de dogme iubirea nerațională suntem ecumeniști și părtași la osânda celor ce i-am înșelat spunându-le că se pot mântui și așa cum sunt ei, fără adevăr. Și pierdem și noi dogmele, hulindu-le pe aceste descoperiri dumnezeiești că ar fi deșarte.
Dogmele sunt singurele învățături, hotare ale credinței, peste care nu se poate trece fără a muri. Pentru că numai ele te pot învăța ce e iubirea. Doar a face dragoste se numește și când te împreunezi cu o prostituată. Se numește iubire dar nu e. Dogmele adevărate te învață ce este iubirea adevărată. Ce este iubirea prostituată de drac, ce uneori se poate masca în Hristos, și ce este iubirea de Hristos în adevăr care te scapă de drac. Dogmele adevărate te învață ce să faci ca să iubești și când te deprinzi cu iubirea te apără să nu cazi în iubirea cea înșelătoare a diavolului. Cum ai trecut de dogme, de hotarele credinței celei descoperite de sus, ai căzut din iubire.
Dar dacă de dragul dogmelor, care te învață iubirea, nu mai iubești devin ele dumnezeul tău, idolul tău și ai căzut de la Dumnezeu care este iubire. Nu dogme de dragul dogmelor strigând „Ortodoxia sau moartea!”, acesta este duhul lui antihrist. Ci dogmele de dragul iubirii: „Ortodoxia și viața iubitoare în adevăr.”
Ca să-ți dau un exemplu concret, dezbinații de Biserică (rupți de la Sfintele Taine, că ei singuri s-au despărțit de ele) sunt de trei feluri:
Ereticii de dragul dogmelor greșite s-au despărțit de Biserică – Singură Biserica este locul dragostei în adevăr. Exemple: monofiziți, papiști, lutero – calvini, protestanți, neo protestanți, sectari etc. Ei au credința diferită de Creștinism.
Schismaticii, de dragul canoanelor greșit înțelese, sau a stilului ritualului, greșit înțeles, s-au despărțit de Biserică. Exemple: novațienii, donatiștii, stiliștii. Ei au ritual secundar, diferit de Creștinism, de exemplu calendarul care dezbină, (iar nu calendarul vechi sau nou dar cu păstrarea comuniunii liturgice, adevăratul înțeles al calendarului după cum spune Pidalionul citând pe Sfântul Ioan Gură de Aur: „La Dumnezeu nu contează vremurile ci dragostea”).
Parasinagogile care sunt aceia care deși au aceleași dogme și ritual s-au caterisit, pentru că au lucrat împotriva iubirii, și nu ascultă de caterisire, slujind în continuare, cu începătorii și următorii lor.
Nu tot cel ce știe greșit dogmele sau ritualul este dezbinat ci acela care pleacă din Sfânta Biserică, nu se mai împărtășește cu Viața lui Hristos care sunt Sfintele Taine.
Căci Biserica este spital duhovnicesc, dacă rămâi în Ea știe cum să te aducă până la moarte la adevăr, la iubire, la fel ca o Mamă te aduce la Tatăl cel ceresc.
De aceea am să-ți spun o mică istorioară cu o mică icoană părăsită. Văd că ție îți plac istorioarele.
Era o icoană preparată pentru zugrăvit. Frumoasă, aurie își aștepta podoaba.
Dar, din nefericire pentru ea, a încăput pe mâna stiliștilor. Aceștia au luat dalta dogmelor și au zgâriat-o cu cruzime vrând să-i însemneze forma lui Hristos atât de puternic încât să nu se mai șteargă vreodată…
Biata icoană… aproape că a crăpat. A curs și sânge din ea.
Cineva, numit ecumenismul, a furat-o de pe mâna stiliștilor fiindcă icoana suferea că nu avea culoare și crăpa din neiubirea și sadismul stilist, și, ca să nu se mai vadă crăpăturile ei a aruncat-o la vecinii gemeni, dar inverși, ai stiliștilor la papiști, în secțiunea lor numită pietism. Aceștia au turnat peste ea toate culorile, cu litrii ca să nu se mai cunoască nici o crăpătură dar nici o formă a lui Hristos. Drept este că era colorată, la modă, stil Picasso, nu se mai vedeau în nici un fel crăpăturile dar…
Biata Icoană… ajunsese un haos, o mâzgăleală în care nu se mai vedea nicicum Hristos ci doar semnătura mâzgălitorului: PAPA.
Cine va fi acel om milostiv și înțelept să ducă icoana la un restaurator adevărat? La un preot ortodox. Să-i curețe acesta cu răbdare semnătura mincinoasă apoi culorile dezordonate, să-i umple cu chit și lacrimi crăpăturile, să-i pună o altă foiță de aur, Ortodoxia, firea cea adevărată a lucrurilor și lumina cea mai presus de fire și să-i picteze cu adevărat, adevăratele trăsături ale lui Hristos, dar fără a o mai zgâria, cu gingășie pentru a nu o mai răni. Iar apoi așa pregătită, ca o mireasă, să o umple cu acele culori canonice ale lui Hristos, pentru a se vedea în ea întru sfârșit Icoana Mirelui ei iubit: Hristos Iubirea Adevărată, Adevărul în iubire?
Cu dragoste în adevăr, Alexandru
|