Citat:
În prealabil postat de Savonarola
Îmi cer scuze că intervin din nou dar cred că este necesară o clarificare, cel puțin din punctul meu de vedere. Când vorbim despre naștere și filiație spirituală, este impropriu spus că maica Domnului ar fi o maică spirituală pentru noi. Evident că maica Domnului are o afectivitate maternă pentru creștini și pentru oameni în general, dar asta nu implică părerea că maica Domnului ar fi maică spirituală în sensul că ar da naștere spirituală cuiva. Nașterea spirituală, nașterea întru spirit este de la Duhul Sfânt și de la Sfânta Treime, nu de la fecioara Maria. Că a avut și fecioara Maria o contribuție în planul mântuirii asta nu neagă nimeni, dar nașterea din nou la viața spirituală cea adevărată este de la Duhul Sfânt. De aceea "mama" noastră spirituală este Duhul lui Dumnezeu; din El avem nașterea din nou, nașterea din Dumnezeu. "Ce este născut din trup, trup este; și ce este născut din Duh, duh este." (Ioan 3:6)
|
Desigur, am numit-o pe Maica Domnului "mama tuturor creștinilor", tocmai pentru că relația noastră cu ea este deosebit de profundă. Maica Domnului, așa cum ați evidențiat, are o afecțiune maternă față de oameni, iar noi, creștinii, ne apropiem de ea cu dragoste filială, deși - evident - nașterea noastră spirituală este lucrarea Sfintei Treimi. Chiar am scris într-un mesaj anterior: "Relația noastră cu Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu este atât de duioasă și apropiată, încrederea noastră în ea este atât de sinceră și de puternică, încât îndrăznim s-o numim "Măicuța noastră", realizând o analogie între relația mamă-copil și raportul dintre Mama lui Hristos și creștini". La acest fapt m-am referit, fără a susține că Maica Domnului ar fi mama noastră în sens strict dogmatic... Desigur că nașterea credinței în sufletele noastre și, în general, întreaga noastră viață duhovnicească este darul lui Dumnezeu, este rezultatul conlucrării dintre harul Său și voia noastră liberă. Sfânta Fecioară este mijlocitoarea noastră către Dumnezeu în sensul că se roagă Lui pentru noi, atât. În același stil, într-una dintre rugăciunile Bisericii noastre, Sfânta Fecioară este numită "mântuirea neamului creștinesc" nu în sensul că ea ar avea rolul lui Hristos! Susținem, așadar, aceeași idee. :)
Doamne ajută!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca