Mihnea Dragomir:
Asa cum am spus, NSDAP se adresa unei societati moderne, industrializate si cu un grad ridicat de educatie (in medie, evident). In cazul legionarilor, ei actionau intr-o tara care nu avea nici una din aceste caracteristici si deci e normal ca accentul pus sa fie diferit. La asta se adauga si diferentele istorice, culturale si de situatie obiectiva in care se gaseasu cele doua tari.
Lozinca "Arbeit macht Frei" nu a fost niciodata folosita in propaganda nazista. Ea este cunoscuta fiind popularizata datorita lagarului Auschwitz, dar nu era decat "motto-ul", ca sa zic asa, acestui lagar. Existau si alte asemenea expresii si in cazul altor lagare; de exemplu: "Jedem das seine" - "Fiecaruia ce i se cuvine", care era asociat celui de la Buchenwald, cred.
Sigur ca nazistii se adresau si muncitorilor, dar partea esentiala a programului lor si a atitudinii lor generale a fost incercarea de a se adresa tuturor claselor sociale, pentru a crea acea comunitate nationala care sa lucreze unit spre atingerea scopurilor finale. Evident ca erau in competitie cu bolsevicii, dar toti nationalistii, de oriunde si de orice nuanta, au fost in aceasta competitie. Asta nu este in nici un caz un indiciu ca ar fi fost "de stanga". Practica dovedeste ca NSDAP a colaborat pe scara larga si a avut sprijinul puternic al majoritatii industriasilor si marilor companii germane.
Am impresia, desi s-ar putea desigur sa fie doar impresia mea subiectiva, ca exista astazi incercarea de a categorisi NSDAP ca o miscare de stanga de catre nationalistii de azi pentru a se putea distanta de acuzatia de neo-nazism sau neo-fascism.
|