Citat:
În prealabil postat de ioanna
Adriana, n-am ce sa interpretez, versetul este clar: "sa nu te lasi amagit", nu sa nu citesti sau sa nu asculti. Poti studia orice, atata timp cat nu-ti diminueaza credinta in Hristos, nu te “lasi furat” si uiti invataturile Mantuitorului, dand crezare altora. Pentru a-ti putea marturisi si apara propria credinta, e bine sa ai o cultura generala vasta, e bine sa studiezi credintele si filosofiile altora, aceasta fiind o modalitate de intarire a propriei credinte. Un teolog trebuie sa aiba un minim de bagaj filosofic, doar Crestinismul, datorita ariei mare de rasandire, s-a altoit pe sisteme locale de gandire. Mi se pare o idee foarte buna ca se studieaza in facultate aceste sisteme de gandire, filosofia elenistica si altele. Cum de ai inceput atat de repede cursurile?
|
Aici cursurile incep in septembrie. Este deja a doua saptamana.
Am inteles nuanta cu "a nu te lasa amagit" si iti dau dreptate. Singurul lucru pe care poate nu il stii, nu se studiaza filozofia din afara ca sa zic asa, adica sub forma unui studiu al modului in care gandesc ceilalti, ci dinauntru, in sensul ca in mod subtil esti fortat oarecum sa filozofezi tu insuti altfel decat numai prin prisma lui Hristos. Este ca un fel de empatie, poti studia filozofia doar daca empatizezi cu ea macar putin, nu este un studiu pur istoric daca pot spune asa. Filozofia este iubirea de intelepciune ori intelepciunea in lumea pagana nu este aceeasi ca si in lumea crestina dar au influentat-o foarte mult si de aici diferentele dintre crestinismul oriental si occidental. In mod paradoxal, din ce aflu mai multe despre filozofia greceasca antica, din asta observ mai mult ca si-a pus amprenta mult mai mult peste lumea occidentala decat cea rasariteana. Un paradox care acum ma fascineaza in sensul in care mi-ar placea sa ii descopar existenta. Prima pista: educatia. Si intr-adevar, la intrebarea mea asupra lui Coloseni 2:8, profesoara de la curs (la curs este o laica, nu maicuta de azi) mi-a recomandat sa citesc un tratat englezesc (de vreo mie de pagini cica) asupra educatiei...