Citat:
Aceia din Regina orașelor (Constantinopol) au atacat scrisoarea sinodală al actualului Preasfințit Papă, nu în ceea ce privește toate capitolele pe care el le-a scris în ea, ci numai două dintre ele. Unul se referă la teologie [doctrina despre Sf. Treime] și conform acestuia, spune că "Duhul Sfânt își are purcederea [ekporeusis] și de la Fiul."
Celălalt se referă la întrupare. Cu privire la primul subiect, ei [romanii] au adus evidența unanimă a Părinților Latini, și de asemenea pe Chiril Alexandrinul, din studiul pe care l-a făcut despre Evanghelia Sfântului Ioan. Pe baza acestor texte, ei au arătat că nu l-au făcut pe Fiul cauza Duhului - ei știu de fapt că Tatăl este singura cauză [aitia] a Fiului și a Duhului, a unuia prin naștere și a celuilalt prin purcedere [ekporeusis] - ci au semnificat faptul că prin El purcede [proienai], arătând astfel unitatea și identitatea fiintei.
Ei [romanii] au fost prin urmare acuzați exact pentru acele lucruri pentru care ar fi greșit să fie acuzați, pe când primii [bizantinii] au fost acuzați pentru acele lucruri pentru care era drept să fie acuzați [monotelism].
În acord cu cererea voastră le-am cerut romanilor să traducă ceea ce le este specific lor [adică "și de la Fiul"] în așa fel încât să se evite orice obscuritate care ar putea să rezulte de aici. Dar întrucât practica scrierii și trimiterii [scrisorilor sinodale] a fost respectată, m-aș mira ca ei să accepte să facă aceasta. Este adevărat, desigur, că ei nu pot reproduce idea lor într-o limbă și în cuvinte care le sunt străine la fel precum o pot face în limba lor maternă, la fel cum nici noi nu putem.
|
SF. Maxim Mărturisitorul,
Scrisoare către Marinus, PG (Patrologia Greacă) 91, 136, col. 7