Citat:
Ce inseamna exact ,,Cei ce pacatuiesc īmpotriva credintei ortodoxe"? Daca,de exemplu,eu iau la cunostiinta de cele sustinute de credinta ortodoxa dar ramin protestant inseamna pacat contra ei si implicit ,,un sacrilegiu! Este hula īmpotriva Sfāntului Duh"?As dori,daca se poate,un raspuns scurt si la obiect.Cine este Arhimandritului Serafim Alexeiev?Inteleg ca este un rus.A facut ceva notabil,adica este declarat sfant sau este doar arhimandrit?Am dat cautare dupa nume si nu am gasit mare lucru.Un link cu detalii daca se poate,multumesc.
|
Īmi cer scuze ca nu am raspuns imediat si nici acum nu pot sa o fac, fiind doar īntr-o pauza de lucru. Este un raspuns care necesita timp si mai ales adunarea gāndurilor. Sper sa o pot face zilele acestea.
Citat:
Īn prealabil postat de Scotland The Brave
Am inteles.Deci din punct de vedere al invataturii ortodoxe,raportata la situatia mea,daca nu se schimba in sensul convertirii mele,ma duc direct(pacat care nu se iarta)in iad.Dead man walking.In cazul in care nimeni nu mai are(si tacerea este un raspuns) nimic de adaugat,strict cu privire la intrebarea mea, multumesc pentru precizari.Las posteritatii ultimele mele cuvinte :)
|
Am crezut ca doriti un raspuns din partea ortodocsilor. Adriana76 este anti-ortodoxa si v'a scris ceea ce gāndeste ea despre Ortodoxie.
As vrea sa repet un lucru: Īn Ortodoxie s'a pastrat Adevarul īntreg (si acest lucru cu multe jertfe de-a lungul celor doua milenii), dar Adevarul a fost pastrat pentru toti oamenii care-L cauta īn mod sincer pe Dumnezeu. Dar aceasta nu īnseamna ca el trebuie modificat, asa cum sunt ispititi unii s'o faca. Probabil ca aceasta tentatie de a modifica si simplifica Adevarul vine de la faptul ca acesta pare si chiar este foarte incomod, fiindca presupune niste renuntari din partea noastra. Daca īnsa avem ca obiectiv mīntuirea sufletului si daca īi acordam acestuia mai multa importanta decāt oricaror altor aspecte īn viata aceasta, atunci Dumnezeu ne ajuta sa īntelegem, ne ajuta īn toate, pur si simplu. Īi simtim prezenta īn viata noastra. Si fiindca veni vorba de viata, cred ca fiecare om isi pune, macar o data īn viata, īntrebari despre sensul vietii acesteia, al mortii etc. Si tot īntrebāndu-ne avem toate sansele sa gasim un raspuns care sa dea sens vietii. Ei bine, crestinismul ne vorbeste despre mīntuirea sufletului si posibilitatea de īndumnezeire a omului. Cel putin, īn Ortodoxie, īndumnezeirea omului prin har este considerata ca fiind scopul cel mai īnalt al acestei vieti. Īn mod firesc, dupa ce aflam aceste lucruri minunate despre perspectivele noastre ca oameni, ne punem īntrebarea : oare cum este posibil sa ajungem la mīntuirea sufletului si chiar la sfintenie? Si atunci īncepem sa cautam mijloacele prin care-am putea ajunge la acestea. Si astfel, tot cautānd aflam ca īn Ortodoxie s'au pastrat toate cele necesare mīntuirii, una din comorile pastrate fiind Sfintele Taine (īn sens de Sacramente si nu de mistere, cum au īnteles unii). Totusi, faptul de a fi ortodox (multi dintre noi doar cu numele) nu este suficient pentru mīntuire, deoarece mīntuirea presupune o īmpreuna-lucrare a omului cu Dumnezeu. Dumnezeu nu ne mīntuieste īn mod automat si inconstient (pentru noi), ci asteapta sa ne exprimam si noi dorinta si vointa de a ne mīntui. Īnsa subliniez faptul ca īn cele din urma, Dumnezeu este Cel Care ne mīntuieste si nu noi, oricāt de merituosi ne-am crede sau ar crede alti oameni despre noi ca am fi.
Un aspect foarte important, pe care se pune mult accent īn Ortodoxie, este trezvia. Trebuie sa veghem īn permanenta la gāndurile, vorbele si faptele noastre. Asta nu ne īmpiedica sa facem pacate, dar macar asa, dāndu-ne seama, ne vom cai. Si tot asa.
Nici nu mai stau sa verific ce si cum am scris, fiindca trebuie sa plec.
Sper sa pot continua cāt de curānd.
Doamne ajuta!