Citat:
În prealabil postat de bogdan81
Flavius, faci o confuzie.
In primul rand, eu nu ma refeream la BOR, ci la BO in general.
In Rusia au fost ucisi milioane de crestini ortodocsi pentru credinta.
In ce priveste BOR, au fost si la noi aproape trei mii de preoti care au fost inchisi sau ucisi in temnite.
Bineinteles ca nu sunt de acord cu afirmatii absurde, de genul celei a patriarhului Iustinian Marina, ca din el era citatul.
Dar asta nu inseamna ca biserica ortodoxa, pe asamblul ei, nu a suferit.
Si cand spun biserica ortodoxa, ma refer la toate tarile comuniste, nu numai la Romania.
|
Tot in afara topicului, sa nu luam de bune tot ce se scrie de cei ce nu indragesc BO. Citatul acela nu este din Patriarhul Iustinian Marina, e al unui scriitor polonez. Am scris mai pe larg pe forumul catolic:
http://www.forum-catolic.cnet.ro/vie...p=72192#p72192
Scriitorul polonez Czeslaw Milosz spune acea fraza intr-o carte a sa, dar sunt cuvintele lui, incercand in mod eronat sa analizeze un mesaj al patriarhului, in care acesta vorbea de apostolatul social. Am dat acolo si mesajul intreg.
E adevarat, au fost spuse si fraze de protocol de-a lungul comunismului, dar in toate tarile comuniste s-a intamplat asta, inclusiv in cele catolice. De exemplu BC din Polonia, mult laudata pentru pozitia anticomunista a trebuit la un moment dat sa aprobe politica statului si sa condamne un cardinal ce s-a impotrivit regimului comunist.