Citat:
În prealabil postat de Adriana76
Arsenie Boca spunea: "Cine vrea sa se mantuiasca, cu intrebarea sa calatoreasca".
Raspunsul la intrebarea ta este unul simplu si in acelasi timp extrem de complex, avand legatura cu cuvintele Domnului:
"Nu judeca si nu vei fi judecat"
si
"Cu ce judecata vei judeca, cu aceea ti se va judeca si tie".
Adica, judecata lui Dumnezeu nu este una absoluta facuta dupa un sablon ci dimpotriva, va fi o judecata aplicata celei omenesti, va tine cont de limitele judecatii omenesti tradusa in iubirea de aproapele pentru ca cel care nu judeca deloc aproapele este cel care isi iubeste foarte mult aproapele si viceversa.
|
Nu este vorba de judecarea aproapelui pentru neputintele sale morale, ci de criticarea învataturilor eretice.
"Cei ce pacatuiesc împotriva credintei ortodoxe pacatuiesc direct împotriva lui Dumnezeu, si nu împotriva oamenilor. Ei hulesc Adevarul revelat, si nu parerile oamenilor obisnuiti.
Cel ce crede în adevarurile Revelatiei dumnezeiesti aduce cinstire lui Dumnezeu. Iar cel ce se împotriveste acestora îl scoate pe Dumnezeu mincinos (vezi I In 5, 10). Iar acest fapt este un sacrilegiu! Este hula împotriva Sfântului Duh, care nu se va ierta nici în veacul acesta, nici în cel viitor (vezi Mt. 12, 32)!"
Vorbele lui Hristos "Nu judecati ca sa nu fiti judecati!" nu înseamna sa admitem stricarea dreptei noastre credinte de catre eretici. Aceste cuvinte ne îndeamna sa nu osândim pe aproapele nostru pentru pacatele si slabiciunile lui firesti."
Surse: "Unica osândire îngaduita" din cartea Arhimandritului Serafim Alexeiev "Cea mai scurta cale catre rai: Nu judeca si nu vei fi judecat"
si
http://hristofor.wordpress.com/2011/...ire-ingaduita/