Observ ca multi useri se vaicaresc asa , cu evlavie aleasa, chipurile crestineste, gasindu-i te miri ce circumstante atenuante cind defapt realitatea este cu totul alta .
Ne spune Sf. Ioan Hrisostom ca ,,suferinta innobileaza omul, ii deschide sufletul catre bine, catre bun, catre evlavie, catre smerenie, catre pocainta ..." si nici decum catre smecherie si catre pacat ! Atit de mult a suferit incit ce s-a gindit : ia sa-mi bat eu joc un pic de fraiericii astia sa vad ma prind ei ?
Pe cine sa credem mai intii , pe fratii gata in orice moment de falsa evlavie (vai, pardon, ma iertati , am vrut sa zic de ,,evlavie frateasca ") sau pe acest parinte .
De fapt nici nu cerd ca mai era nevoie sa amintesc cum si cu ce innobileaza suferinta pe om si nici decum ciinindu-l sa mijeasca la dracii.
Ce repede ne imboldim sa gasim orice fel de iertare pt. orice fel de prostie uitind cu vrere ca numai unii sunt in stare de asa ceva .
In loc sa se revina cu umilinta , cu pocainta si cerindu-si iertare, sa explice de ce a preferat sa ne ia de prosti pe multi si sa regrete gestul facut , noi ne grabim inca cu osirdie sa iertam otova ce ne apare in cale . Ca de , ce este greu sa zici din gura ca ierti ?
Necunoascind invatatura bisericii ortodoxe pt. cazurile de greseli nici nu procedati cum este corect dar ca deobicei faceti mult praf in jur ... ca vorba aceea , da bine la dosarul personal de ortodox smerit si iertator !
Iar ea, habar nu are de nici un gind de pocainta sau regret ...