Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave
Inchisoarea pacatelor.Mizera,intunecoasa,cu umbre mefistofelice napadind peretii.Vantul regretelor suiera amenintator prin geamul incadrat cu zabrele constiintei.Soarele aproape ca nu mai ajune pe paiele umede pe care Scotianul sta chircit.Se zbate,sufera,isi plange amarul.Amintirile il napadesc,il incoltesc.Isi da seama ca a gresit,ca a picat in erezie.Este un eretic,ce gand infricosator.Parca toti sfintii il privesc cu asprime.Scotianul tremura,isi infunda degetele in urechi,nu mai vrea sa auda acel glas care ii spune:
|
Draga Scotianule, scuze ca ma amestec in discutie, am vrut sa-ti dau o veste buna: avem posibilitatea de a alege.
Imaginea creata in acest pasaj mie imi pare ca un fel de inchisoare a lipsei libertatii de alegere. Poti alege tot ce vrei, nu suntem predestinati, pana la sfarsitul vietii avem de facut o sumedenie de alegeri. Nu esti eretic definitiv si nici noi mantuiti dinainte. Acum esti calvin, dar nu se stie ce se va intampla peste un an, peste cativa ani, etc.
De exemplu acum cativa ani eram agnostic (chiar ateu cateodata). Daca ne intalneam si tu imi aiceai ceva de Dumnezeu eu te priveam cu ingaduinta si poate iti puneam cateva intrebari de curiozitate si din politete, iti spuneam ceva de stiinta.
Dupa un timp eram pasionat de religiile orientale si paranormal, daca ne intalneam si discutam de religie iti vorbeam de cum leviteaza yoginii, ce minuni exista la altii, iar mai apoi dupa ce am fauct reiki iti spunema de reiki si te sfatuia sa mergi si tu (ca am sfatuit mai multi).
Daca ne intalneam acum nu mult timp, dupa ce am citit Vechiul Testament, eu credeam ca toate religiile crestine sunt la fel (combinate si cu ceva paranormal, adica new-age cu crestinism), ma uitam la emisiuni neoprotestante si ascultam chiar din cand in cand un radio neoprotestant. Daca discutam nu faceam diferenta ca esti calvin, important era ca nu esti ateu cum fusesem eu.
Dupa aceea daca ne intalneam nu mai credeam ca religiile neoprotestante sunt la fel de bune, ci doar ortodoxia si catolicismul.
Acum o sa-ti spun ca doar ortodoxia, nu mai am unde sa caut pentru ca am cautat peste tot, e ultima statie. Tu cunosti doar ce spun eu acum, nu cunosti parcursul de pana acum.
Asadar si tu, nu se stie peste cativa ani daca vei avea aceleasi conceptii si aceeasi religie. Deocamdata parerea mea (si sper sa nu te supere ca o dau, e parerea mea) e ca tu nu mai cauti, pentru ca acum crezi in niste idei care spun ca in toate cultele e bine, deci potem sta linistiti oriunde ne-am afla. Un fel de adormire a constiintei si taiere a alegerii si cautarii.
Dar noi avem posibilitatea alegerii, deci nu stim ce vom alege in viitor si daca peste un an, in urma unei revelatii, declic nu vei ajunge tu ortodox.