Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
???
"Eterodox" nu înseamnă cineva care nu este înrolat formal în entitatea eclezială difuză numită "BO". "Eterodox" înseamnă cineva care are altă credință decât aceea a apostolilor și Sfinților Părinți. Întrebare: care anume este partea din credința apostolilor și Sfinților Părinți pe care stiliștii o contestă ?
În anii comunismului, parohia care își spunea "ortodoxă română" din Paris a refuzat să se mai afle sub omoforul Patriarhului Marina. Întrebare: au devenit acei credincioși, astfel, eterodocși ?
|
Era de fapt un raspuns dat lui Theodor care m-a intrebat de ce nu spun si de stilisti, am spus numai eterodocsi. Eu am spus ca la eterodocsi i-am inclus si pe stilisti, nu printre ortodocsi.
Eu folosesc cuvantul eterodox pentru cei ce sunt in afara BO. Daca ne uitam in dex vedem ca sunt mai multe definitii, de exemplu "ETERODÓX ~xă (~cși, ~xe) Care este de altă credință decât cea creștină ortodoxă." Deci s-ar putea folosi si pentru cei ce nu sunt in BO. Acum daca un hindus are credinta ortodoxa (adica el crede ce crede si un ortodox) si ramane tot hindus nu inseamna ca e ortodox.
Eu cred ca ei sunt doar schismatici, dar unii duhovnici, de exemplu Par. Arsenie Papacioc spune ca botezarea a doua oara e o erezie, asadar ar cadea si in erezie. Dar sa spunem ca sunt doar schismatici, adica despartiti de BO.
In legatura cu acel caz, din ce cuget eu ca sa fie scineva schismatic trebuie sa fie rupt de toata BO. De aceea am spus BO si nu BOR, pentru ca stilistii sunt rupti de toate BO din toate tarile ortodoxe.
E de exemplu cazul BO Ruse din SUA (si cea romana s-a aflat in ruptura cu BOR pana acum cativa ani). Aceasta din SUA pastra insa comuniunea cu BO Sarba si a Ierusalimului, doar cativa ani a intrerupt-o.
Un ultim aspect, probabil daca se rupe comuniunea o scurta perioada nu se pierde harul, pentru ca nu e o stafeta, e dat si retras de Dumnezeu.