Citat:
În prealabil postat de Mihailc
Mai corect ar fi "nu mai susțin", după ce sute de ani, acest tip de juridism scolastic a fost doctrina oficială despre mântuire a BC. Singura problemă e că în popor circulă o sumedenie de cărți pietiste care încă diseminează această învățătură anacronică printre credincioșii lor.
|
Priviți însă ce susțin adventiștii despre relația dintre învierea Domnului și mântuire:
"Lucrarea prezentă, de slujire a Domnului Hristos, își are rădăcina în moartea și învierea Sa. În timp ce jertfa ispășitoare de pe Golgota a fost îndestulătoare și completă, fără înviere nu am avea asigurarea că Domnul Hristos ar fi încheiat cu succes misiunea Sa divină pe pămînt. Faptul că Hristos a înviat confirmă realitatea vieții de dincolo de mormînt și demonstrează temeinicia făgăduințelor vieții veșnice în El." (sursa: adventist.ro)
Venind vorba despre relația dintre învierea Domnului și mântuire ceea ce de fapt susțin adventiștii este faptul că
pentru mântuire jertfa de pe cruce a fost îndestulătoare. Ei nu consideră învierea lui Hristos ca fiind și ea necesară mântuirii, pentru ei fiind suficientă, îndestulătoare jertfa de pe Gologota. Învierea lui Hristos nu lucrează pentru ei în chip real mântuirea ca și jertfa ispășitoare, răscumpărătoare, ori asta mie, din punct de vedere ortodox, mi se pare pur și simplu neadevărat, ca să nu spun direct eretic. Atât jertfa cât și învierea Mântuitorului sunt necesare pentru mântuire; sincer chiar nu pot să cred că poziția acestor protestanți este adevărată. Și spun lucrul acesta pentru că cred că nașterea din nou nu cred că este posibilă decât atât prin lucrarea jertfei cât și prin lucrarea învierii lui Hristos asupra noastră sau în noi.
Mi se pare foarte potrivită și postarea Deliei:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=3199