Citat:
În prealabil postat de grasu77
Am gasit si articolul acesta: http://www.crestinortodox.ro/paste/s...are-88649.html
Se vede caracterul ocazional, restrans si facultativ a ceea ce Mantuitorul a lasat ca datorie, cu ocazia Sfintei Impartasanii.
Apoi, avem curajul sa-i luam pe altii la intrebari despre felul cum respecta ceea ce a spus Mantuitorul.
|
Grasule, daca ai gasit si articolul acela, inseamna ca ai aflat si ideea, si anume ca spalarea picioarelor nu e doar un gest ritualic, ocazional, restrans si facultativ, ci in ortodoxie inseamna ceva mult mai mult si mai profund: e exercitiul smereniei si slujirii celorlalti prin absolut toate actele, nu doar unul singur referitor la spalarea picioarelor.
Ortodocsii inteleg cuvintele lui Hristos "cel ce voieste sa fie mai mare, sa se faca slujitorul altora", ca modus vivendi, ca fel de a fi, nu doar ca o imitatie exterioara a unui ritual facut o singura data pe an. E adevarat, niciodata nu putem zice ca nu mai avem nimic de facut pentru slujirea aproapelui, ci slugi netrebnice ce suntem, recunoastem ca nici macar cele ce eram datori nu
le-am implinit.
Si acum mai zi-mi o data cine pe cine ia la rost? Mai bine zis, cine anume pune eticheta neagra cu atata siguranta de sine, inainte de a astepta raspunsul ortodox ? Cine afirma cu atata siguranta pe care i-o da doar ignoranta, cum e si cum nu e in randuiala ortodoxa?