Citat:
În prealabil postat de penticostalul
Si daca din 600.000.000 de penticostali si carismatici, exista doar un singur caz de vorbire veritabila in limbi, acest singur caz autentic dovedeste ca vorbirea in limbi nu a incetat.
Dar eu nu cred ca sunt patru cazuri reale la cateva sute de falsuri, cred ca sunt patru falsuri la cateva sute de cazuri veritabile.
Exact asupra acelor patru falsuri si-a concentrat atentia si calugarul american Serafim Rose.
Arhimandritul grec Eusebiu Stephanou este insa un teolog ortodox care a studiat cazurile autentice, veritabile. Aceste cercetari asupra miscarii carismatice autentice l-au facut sa exclame: "această revărsare a Duhului Sfânt trece dincolo de granițele confesionale... Duhul lui Dumnezeu lucrează ...atât în interiorul cât și, în exteriorul Bisericii Ortodoxe"
Pentru ca intr-adevar, in pofida convingerilor unei minoritati crestine din care si tu faci parte, Dumnezeu NU poate fi ingradit confesional. Au incercat multi sa puna monopol asupra Lui, dar e complicat...
Iar "vântul suflă unde voiește". Stii ce sfant a zis asta?
.
|
Cum am spus, 600 de milioane e o cifra ridicola, probabil e cea mai mare exagerare pe care am auzit-o vreodata. Am dat cifra din SUA, acolo sunt 1,5 mil de penticostali, adica in tara unde a fost inventat cultul penticostal.
Daca si charismaticii sunt in proportia din ortodoxie in alte culte inseamna ca avem o cifra de cateva milioane de charismatici care se adauga celor cateva milioane (1,5 mil plus ce mai sunt in alte tari atinse de prozelitismul penticostal, nu prea cred ca Fie mai mult de 10 mil).
Eusebiu Stephanou este un preot din cei 6 din SUA care cred in miscarea charismatica. De altii nu am citit, deci proportia e atat de mica incat nici nu merita mentionata. Si o mica grupare de la noi are avea mai multi aderenti.
In legatura cu cele 4 cazuri gasite de acel pastor luteran, Parintele Serafim Rose spune in completare ca noi ortodocsii stim ca si acelea sunt tot de genul celor dintai. Iar pastorul luteran nu a spus ca acelea sunt rezultatul vorbirii in limbi cu ahjutorul Sfantului Duh, ci ca doar acelea se aseamana cu cele din Biblie. E o diferenta destul de mare.