Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Citatele date arată clar că Sfinții Părinți au susținut că Isus, la Cina cea de Taină, a mâncat azimi.
|
Citatele date nu fac decât să reitereze poziția sfântului Paul din epistola sa întâia către corinteni.
"Semeția voastră nu e bună. Oare nu știți că puțin aluat dospește toată frământătura? Curățiți aluatul cel vechi, ca să fiți frământătură nouă, precum și sunteți fără aluat; căci Paștile nostru Hristos S-a jertfit pentru noi. De aceea să prăznuim nu cu aluatul cel vechi, nici cu aluatul răutății și al vicleșugului, ci cu azimele curăției și ale adevărului." (1 Corinteni 5:6-8)
Evident în citatele date anterior, precum și în baza lor biblică, nu este vorba despre materia Euharistiei, ci despre schimbarea spirituală necesară pentru împărtășirea de Paștile cele sfinte, de Hristos Izbăvitorul. "Azimele curăției și adevărului" este o metaforă pentru curăția spirituală pe care o cere împărtășirea de la masa Domnului.
Pe de altă parte, nu avem confirmări că, după perioada azimilor, deci după ce apostolii și-au început efectiv misiunea apostolică, aceștia ar fi săvârșit Euharistia exclusiv cu azimă, sau măcar dacă o săvârșeau cu pâini azime. În această temă trebuie făcută o cercetare, pentru că este posibil să se ajungă la concluzia că folosirea pâinii dospite la Euharistie este o Tradițe Apostolică, și prin urmare nu avem cum să o negăm. Nu ni se spune, spre exemplu, niciunde în Faptele Apostolilor, că Biserica folosea la Frângerea Pâinii pâini azime. Iar având în vedere că azimile se foloseau cu preponderență în perioada pascală iudaică, există chiar serioase semne de întrebare asupra tipului de pâine folosită la săvârșirea Sfintei Taine. În Biserica Ortodoxă săvârșirea Euharistiei cu pâine dospită nu afectează cu nici un chip validitatea Sfintei Taine.