Citat:
În prealabil postat de penticostalul
Ai gresit și aici, Catalin.
Si e o greseala mult mai gogonata, intr-adevar.
Gogomania cea mai gogonata ar fi sa crezi ca tu intelegi fenomenul charismatic.
Charismaticii, Catalin, nu sunt penticostali.
Ei carismaticii sunt crestini care cred (la fel ca si penticostalii) ca Lucrarea Duhului Sfant in deplinatatea ei este functionala si astazi la fel ca si pe timpul Apostolilor. Ei cred ca nici Duhul Sfant si nici lucrarile lui nu s-au schimbat si nu au incetat. Ei cred si practica lucrarea Duhului Sfant dar nu sunt un cult separat, Catalin. Ei fac parte din bisericile lor: catolica, lutherana, ortodoxa, etc.
Este foarte dificil sa estimezi cati carismatici sunt intre baptisti, de exemplu.
De curand cel mai cunoscut baptist roman s-a declarat a fi baptist charismatic. Zeci de ani aceasta nu a fost o informatie publica.
Doar Dumnezeu stie cati alti carismatici sunt intre baptisti. Sau intre ortodocsi.
Penticostalii si carismaticii sunt luati impreuna atunci cand se discuta despre lucrarea Duhului Sfant dar ei nu fac parte dintr-o singura biserica/institutie. Ia seama!
Site-uri diverse avanseaza cifra de 600 de milioane de penticostali si carismatici, da o cautare pe orice motor vrei tu.
|
Poate nu ai observat, de aceea am pus "plus". Te asigur ca stiu ce sunt charismaticii si mult mai sigur stiu mai multe decat tine. Pentru ca tu stii basmele penticostale, eu stiu din sursele ortodoxe, adica din prisma adevarului. Daca doresti poti ajunge si tu la cunoasterea adevarului, pentru inceput poti citi scrierile lui Serafim Rose, care a trait chiar in SUA.
http://saraca.orthodoxphotos.com/bib.../ortodoxia.htm
Capitolul VII e dedicat miscarii charismatice, l-am citit mai demult, o sa-l recitesc ca tot mi-ai adus aminte.
Ca sa nu spui ca spun doar eu, ca de obicei si trebuie sa mentionez ca e doar parerea mea, iar ceilalti toti au o alta parere, uite si studii care nu sunt ortodoxe, descrise in acel capitol:
"Un studiu foarte atent si obiectiv asupra fenomenului "vorbirii în limbi" l-a realizat pastorul luteran german Dr. Kurt Koch (The Strife of Tongues - Gâlceava Limbilor). După ce a examinat sute de cazuri de manifestare a acestui "dar", el a ajuns la concluzia, bazată pe argumente scripturistice, că doar patru din aceste cazuri ar putea fi cele descrise în Faptele Apostolilor, dar că nici măcar de acestea patru nu putea fi sigur."
"Desigur, în lumina tradiției patristice a Bisericii lui Hristos dintotdeauna, creștinul ortodox nu ar avea astfel de dubii. Cu posibila excepție a celor patru cazuri, însă, Dr. Koch a identificat un număr de cazuri neîndoielnice de posesiune demonică, "vorbirea în limbi" fiind de fapt "un dar" întâlnit în mod obișnuit la demonizați. "
"Deci fenomenul limbilor nu este cel descris în Fapte și nici nu poate fi asimilat (în cele mai multe din cazuri) cu o posedare demonică propriu-zisă; el este mai curând "... si probabil în 95% din cazuri, un fenomen mediumistic, de natură spiritistă" (Koch, p. 35)."