Citat:
În prealabil postat de maria40
Cand avem copii nu stiu daca e bine sa dam sfaturi sau sa judecam alti parinti.
E usor sa dam sfaturi dar nimeni din afara nu poate sti ce e in casa cuiva.
Calea de mijloc e foarte greu de gasit in privinta educatiei copilului. Regulile jocului se schimba in functie de varsta copilului. Cand e mic sau la pubertate poti sa-i impui sa asculte doar muzica clasica, insa, cand va deveni adolescent nu prea. Nici nu stiu daca e chiar buna impunerea unor reguli....acel copil va avea tendinta sa faca lucruri interzise in special cand va ajunge la adolescenta. Trebuie sa le lasam libertatea de-a alege indiferent ca e vorba de felul de mancare sau de muzica pe care-o asculta sau de hainele pe care le imbraca sau de scoala unde se duce sau meseria pe care o va alege ! Comunicarea...da, este cea mai importanta in educatia unui copil. Ca sa poata sa discearna binele de rau trebuie sa comunicam cu ei indiferent cat suntem de obositi sau de ocupati pentru ei trebuie sa ne facem timp. Tot ceea ce dorim noi, parintii,sa le impunem cu forta nu va duce la nimic bun. Trebuie sa-i invatam sa se bazeze in viata doar pe ei insisi!
|
1. Evident ca la o anumita varsta copilul face ceea ce vrea. dar exista sansa mai mare sa faca ceea ce a fost INVATAT sa faca.
Daca este lasat de mic de capul lui, nu va avea repere, nu va stii pur si simplu care este comportamentul dezirabil.
2. La adolescenta multi experimenteaza, poate, fumatul, consumul de bauturi alcoolice etc..
In baza principiului enuntat de tine ("de ce sa-i interzici, ca mai rau va face!") ar trebui poate sa-i oferim tigari de mic pt a nu exista "tentatia" cand va fi mare??? Sau cum.
3. "Fortarea" copilului de a asculta muzica clasica este perceputa ca o nenorocire doar de cei care nu au intrat in contact cu asa ceva.
Eu am descoperit muzica clasica atunci cand aveam vreo 14 ani,m-a impresionat si-mi amintesc clar ca am fost indignata ca nimeni nu m-a pus in contact cu asa ceva mai devreme.
Dar lucrurile stau cam asa: arta iti educa perceptia. Pictura te invata sa vezi, muzica te invata sa asculti etc.. Copilul este in formare si lucrurile cu care intra in contact ii vor modela felul in care percepe lumea. De sa-l las sa asculte muzica pop?
Ce ar putea invata (bun, adica) din asa ceva?
Poate nu toti parintii cunosc, dar copiii se "educa" prin muzica, preiau cu usurinta non-valori promovate prin versuri, imagini, stil de viata etc...
Crezi ca un copil care este directionat de parinti si protejat de gunoaiele pe care e serveste azi mass media este un copil chinuit?
Copiii sunt capabili de lucruri extraordinare si cred ca este un mare pacat sa-i lasi sa se risipeasca in lucruri fara sens.
De ex (pianist la 3 ani):
http://www.youtube.com/watch?v=whFld...eature=related
(In mod normal se considera ca la 3 ani un copil este incapabil sa invete pianul, profesorii accepta in cel mai bun caz copii de la 5 ani. Dar parintii au reusit totusi sa-l invete. Mi se pare impresionant).