View Single Post
Vechi 12.09.2011, 07:56:12
Scotland The Brave
Guest

Implicit Partea a ii-a.teza ii:alegerea neconditionata

PARTEA IV

Luand aminte la modul suveran in care Dumnezeu se ocupa de cei ce nu sunt alesi,vedem ca EL,in intelepciunea Sa,exercita asupra lor o influenta impatrita.

Dumnezeu exercita asupra celor rai o influenta restrictiva,prin care acestia sunt impiedicati sa faca ceea ce ar face in mod normal.Fiindca Iacov a fost partinitor fata de Iosif fratii lui l-au urat si au considerat,cand le va cadea in mana,ca trebuie sa se sfatuiasca si sa-l omoare.Dumnezeu insa nu le-a ingaduit asta.EL l-a determinat pe Ruben sa-l elibereze din mainile lor si apoi l-a facut pe Iuda sa propuna ca acesta sa fie vandut ismaielitilor care treceau pe acolo si care l-au dus in Egipt.Acesta interventie divina rezulta clar chiar din cuvintele lui Iosif: ,, Asa ca nu voi m-ati trimis aici, ci Dumnezeu” (Geneza 45:8).Influenta restrictiva a lui Dumnezeu nu vizeaza doar indivizi ci si popoare,dupa cum se poate observa in Exod 34:24 ,, Caci voi izgoni neamurile dinaintea ta si-ti voi intinde hotarele; si nimeni nu-ti va pofti tara, in timpul cand te vei sui, de trei ori pe an, ca sa te infatisezi inaintea Domnului, Dumnezeului tau.”

Dumnezeu exercita asupra celor rai o actiune de imuiere a inimii lor,facandu-i sa faca ceea c ear ajuta planului Sau,contrar inclinatiei lor naturale.Esau cel lumesc a jurat sa se razbune pe fratele sau pentru inselatoria la care s-a dedat acesta fata de tatal lor dar,cand l-a intalnit pe Iacov, in loc sa-l omoare Esau ,,a alergat inaintea lui; l-a imbratisat, i s-a aruncat pe grumaz si l-a sarutat. Si au plans.”. Scriptura spune ca ,, Inima imparatului este ca un rau de apa in mana Domnului, pe care il indreapta incotro vrea”(Proverbe 21:1).Poporul lui Dumnezeu se afla aproape de finalul prezis al robiei sale.Templul din Ierusalim zacea in ruine iar poporul in lanturi.Ce sperante mai existau oare ca vechea Casa a Domnului sa fie rezidita?Luati aminte la ce a facut Dumnezeu: ,, In cel dintai an al lui Cirus, imparatul persilor, ca sa se implineasca cuvantul Domnului rostit prin gura lui Ieremia, Domnul a trezit duhul lui Cirus, imparatul persilor, care a pus sa se faca prin viu grai si prin scris vestirea aceasta in toata imparatia lui: Asa vorbeste Cirus, imparatul persilor: "Domnul Dumnezeul cerurilor mi-a dat toate imparatiile pamantului si mi-a poruncit sa-I zidesc o Casa la Ierusalim in Iuda.”(Ezra 1:1-2).Cirus era un pagand deloc bland si totusi Domnul l-a determinat sa dea un veridict cu privire la ceea ce vestise prin Ieremia,cu mult inainte.Totul dupa planul Voii Sale.

Dumnezeu actioneaza asupra celor rai ca sa rezultele binele din raul intentionat de ei.A fost hotarat ca nici un os sa nu I-se zdrobeasca Mantuitorului(Exod 12:46,Numeri 9:12)Atunci mana stapanitoarea a lui Dumnezeu care a ingaduit ostasilor sa zdrobeasca picioarele talharilor i-a impiedicat sa faca acelasi lucru cu Domnul nostru.Nu au existat destui soldati in toate legiunile romane si destui draci in toate legiunile Satanei ca sa poata zdrobi un os din trupul lui Cristos.De ce?Fiindca Suveranul Atotputernic a hotarat ca nici un os sa nu i-se zdrobeasca.O forta atotputernica a controlat tot ce s-a intimplat in aceea zi.

Impietrirea inimilor celor rai si orbirea mintii lor.Aici consideram ca am ajuns la unul dintre cele mai tainice aspecte ale judecatilor Sale, fara a incerca sa le aducem prea mult la nivelul intelegerii umane intrucat,asa cum spunea Apostolul Pavel: ,, Acum, vedem ca intr-o oglinda, in chip intunecos; dar atunci, vom vedea fata in fata”(I Corinteni 13:12)

,, Domnul a inmultit pe poporul Sau foarte mult si l-a facut mai puternic decat potrivnicii lui. Acestora le-a schimbat inima, pana acolo ca au urat pe poporul Lui si s-au purtat miseleste cu robii Sai.”(Psalmul 105:25) , Domnul a zis lui Moise: "Plecand ca sa te intorci in Egipt, vezi toate minunile pe care ti le pun in mana, sa le faci inaintea lui faraon. Eu ii voi impietri inima, si nu va lasa pe popor sa plece.”(Exod 4:21) iar raspunsul este dat in Romani 9:17-18 ,, Fiindca Scriptura zice lui faraon: "Te-am ridicat inadins, ca sa-Mi arat in tine puterea Mea si pentru ca Numele Meu sa fie vestit in tot pamantul. Astfel, El are mila de cine vrea, si impietreste pe cine vrea.”

,, Eu voi impietri inima egiptenilor, ca sa intre in mare dupa ei. Si faraon si toata oastea lui, carele si calaretii lui, vor face sa se arate slava Mea. Si vor sti egiptenii ca Eu sunt Domnul cand faraon, carele si calaretii lui, vor face sa se arate slava Mea."(Exod 14:17-18). , Dar Sihon, imparatul Hesbonului, n-a vrut sa ne lase sa trecem pe la el; caci Domnul Dumnezeul tau i-a facut duhul neinduplecat si i-a impietrit inima, ca sa-l dea in mainile tale, cum vezi azi.”(Deut 2:30).

,, N-a ramas nicio cetate, care sa fi facut pace cu copiii lui Israel, afara de heviti, care locuiau in Gabaon; pe toate le-au luat prin lupta. Caci Domnul a ingaduit ca popoarele acelea sa-si impietreasca inima si sa lupte impotriva lui Israel, pentru ca Israel sa le nimiceasca cu desavarsire, fara sa aiba mila de ele, si sa le nimiceasca, dupa cum poruncise lui Moise, Domnul.”(Iosua 11:19-20).

,, Din aceasta pricina, Dumnezeu le trimite o lucrare de ratacire, ca sa creada o minciuna, pentru ca toti cei ce n-au crezut adevarul, ci au gasit placere in nelegiuire, sa fie osanditi.”(II Tes 2:11-12).

Nu exista,decat in amagirea iluziilor omenesti, tocirea taisului acestei doctrine,care desparte omul firesc,cu voia sa inecata in pacat de alesii Lui,facuti astfel doar prin harul Sau,pentru gloria Sa,acum si pentru totdeauna.Nu in ultimul rand, alegerea despre care facem vorbire s-a facut inainte de caderea lui Adam este arata de insusi Apostolul Pavel:

,,Binecuvantat sa fie Dumnezeu, Tatal Domnului nostru Isus Hristos, care ne-a binecuvantat cu tot felul de binecuvantari duhovnicesti, in locurile ceresti, in Hristos. In El, Dumnezeu ne-a ales inainte de intemeierea lumii, ca sa fim sfinti si fara prihana inaintea Lui, dupa ce, in dragostea Lui, ne-a randuit mai dinainte sa fim infiati prin Isus Hristos, dupa buna placere a voii Sale, spre lauda slavei harului Sau pe care ni l-a dat in Preaiubitul Lui.

In El avem rascumpararea, prin sangele Lui, iertarea pacatelor, dupa bogatiile harului Sau pe care l-a raspandit din belsug peste noi, prin orice fel de intelepciune si de pricepere; caci a binevoit sa ne descopere taina voii Sale, dupa planul pe care-l alcatuise in Sine insusi, ca sa-l aduca la indeplinire la implinirea vremurilor, spre a-Si uni iarasi intr-unul, in Hristos, toate lucrurile: cele din ceruri si cele de pe pamant. In El am fost facuti si mostenitori, fiind randuiti mai dinainte, dupa hotararea Aceluia care face toate dupa sfatul voii Sale, ca sa slujim de lauda slavei Sale, noi, care mai dinainte am nadajduit in Hristos.”(Efeseni 1:1-12).

Last edited by Scotland The Brave; 12.09.2011 at 08:04:17.
Reply With Quote