View Single Post
Vechi 12.09.2011, 01:27:14
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Aici de fapt nu ai inteles nici ce a vrut sa spuna Miha-Anca, nici ce spune BO in general.
Sa o iau pe rand, Miha a vrut sa spuna ca noi nu am schimbat nimic din sinoadele recunoscute si de alte culte. Nu ca s-ar fi orpit la sinodul 7, au mai fost sinoade ortodoxe dupa schisma.

Iar in legatura cu dogma si sinoadele, nu sinoadele au inventat o dogma, toata dogma e ce revelata de Mantuitor, deci nu s-a mai adaugat nimic dupa aceea. Sinoadele s-au intrunit pentru a discuta o dogma doar cand aparea cineva care sustinea o erezie care contrazicea revelatia. Atunci sinodul o clrifica si mai exact, nu o inventa. Din cate imi dau seama nici BC nu sustine altceva, dar din cauza contradictiilor (adaugarea Filioque, etc.) nu se mai intelege ce spune si totul e confuz.
Asadar niciodata Biserica nu paote schimba o dogma, e adevar revelat, deci infailibil, iar divinitatea nu se razgandeste. In schimb poate schimba un canon, de exemplu, care sunt tot obligatorii pana le schimba doar Biserica.

Spui ca BO nu face misiune, adevarul e ca au facut doar cand au putut, de exemplu rusii cand aveau imperiu. Restul erau sub dominatia turceasca, apoi au venit razboaiele mondiale si comunismul. In cazul BC si alte culte misionarismul a fost si o componenta a expansiunii teritoriale.
Si mai e un aspect, de ce crezi ca evreii desi L-au vazut pe Mantuitor si au vazut si nenumaratele minuni nu au crezut? Asadar nu ajunge doar asta, trebuie sa fie si persoana pregatita.
in zilele noastre aproape fiecare om are acces la informatie, sa luam de exemplu numai internetul. Cine se intereseaza de crestinism paote afla imediat ca ortodoxia e a doua ca numar dupa catolicism, deci nu o poate ignora.
Uite, unii din noi nu suntem catolici sau protestanti, dar ne-am informat si stim cate ceva si despre alte culte sau chiar religii. Cine cauta adevarul il gaseste daca vrea, dar cine il cauta cu adevarat?
Ortodoxia a doua? Credeam ca protestantii sunt pe locul 2. Rusii s-au crestinat abia in secolul X printr-o vointa politica, prin hotararea Tarului Vladimir de a da o religie tarii. Iar alegerea religiei nu a fost dupa Adevar ci dupa cantari, i-au placut mai mult cantarile bizantine. Este adevarat ca a existat acest misionarism prin putere politica la ortodocsi si catolici, dar asta nu-i o scuza daca ne uitam la lumea (neo)protestanta. Si cu ingrijorare la Martorii lui Iehova care au furat si fura in continuare multe oite, fara sa aiba nici o putere politica de partea lor, dimpotriva, puterea ii cam uraste. In Franta s-a dat chiar si o lege ilegala impotriva lor, sa le taxeze doar lor contributiile date de adepti, dar statul francez a pierdut la Curtea de apel internationala. Deci lipsa puterii politice nu poate fi o scuza, dimpotriva, nu ar trebui sa se amestece deloc in misionarism.

Cat despre cele 7 sinoade, eu consider poveste ceea ce zici tu, cum ca dogmele ar fi fost formulate inainte de sinoade. Nicaieri nu am vazut documente care sa ateste asa ceva. Unde vorbeste Ap. Pavel de exemplu, despre Firile lui Hristos neamestecate, nedespartite etc? Nicaieri! Ba inca zice si sa nu acceptam nimic in plus fata de ce zice el, chiar si inger sa fie vestitorul!