Citat:
În prealabil postat de catalin2
Nu ai urmarit toata discutia, am dat si articole ortodoxe. In Sfanta Scriptura scrie negru pe alb ca au mancat paine si nu azimi, pentru painea dospita se folosea un cuvant, iar pentru azimi alt cuvant. Deci nu e niciun dubiu uin privinta asta, chiar catolicii au folosit aproape pana la schisma paine dospita (la Roma).
In legatura cu prima zi a azimilor, se numea asa ziua diniantea Pastilor, desi sarabatoarea azimilor incepea odata cu Pastile. Nu stiu exact de ce o numesc asa, probabil pentru ca la ei seara incep Pastile in acea zi sau pentru ca ardeau simbolic aluatul dospit in acea dimineata. In ziua dinaintea Pastilor se mananca numai paine, nu se mananca azimi inainte de sarbatoarea azimilor.
De obicei "sa mananci Pastile" inseamna sa mananci mielul. Nu stiu daca se poate manca miel inainte de Pasti, cel mai probabil ca nu, deci s-ar putea sa se fi referit la mancarea mielului.
Dar si mai probabil este faptul ca se refera la o Cina dinaintea Pastilor stiind mantuitorul ca nu vor putea face impreuna Pastile. Iar mielul a fost chiar Hristos.
|
Catalin,
In VT scrie foarte clar ritualul evreiesc de Pasti, am dat citatul mai inainte, in postarea despre 15 Nissan. Scrie clar ca in ziua de 14 a lunii Nissan spre seara se jertfeste mielul care este numit Paste, se gateste prin frigere pe foc, iar dupa ce se termina gatirea si vine seara, se mananca in acea noapte care este noaptea de 15 Nissan. Si din acea noapte inclusiv se mananca doar azimi timp de 7 zile. Este scris in VT si am dat citatul.
In primele 3 Evanghelii exact asta scrie, cum in ziua dinainte de Pasti, deci 14 Nissan, ucenicii vin sa il intrebe pe Domnul unde sa pregateasca Pastele, se specifica clar ca este vorba de jertfire si gatire, si apoi scrie ca dupa ce a venit seara l-au mancat. Deci era 15 Nissan. Iar
Domnul cu gura Lui zice ca, cu dor a dorit sa manance acest Paste cu ei, cu ucenicii, inainte de patimile Sale.
De ce va faceti mereu ca nu vedeti ceea ce scrie in primele 3 Evanghelii unde scrie totul negru pe alb iar citatele au fost date si rasdate?
De ce va incurca pe voi ca prima zi de Pasti a fost totodata si ziua pregatirii pentru Sabatul pascal, deci Sabatul din 16 Nissan?