View Single Post
  #3285  
Vechi 10.09.2011, 17:32:36
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.776
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Am să o iau de la coadă la cap...
Cuvântul grecesc pe care l-am folosit este din patrimoniul Bisericii Nedespărțite, comun Apusului și Răsăritului. Cred că Sfinții Grigorie de Nazianz și Maxim Mărturisitorul (încă) sunt recunoscuți și se mai prăznuiesc în Biserica Romano-Catolică.

Dacă arunci o privire în metodologia scolastică, exclusiv catolică, ai să observi că până și ei spuneau că finalitatea are valoarea cea mai mare, adică scopul ultim.
Or, n-ai să găsești sfinți părinți din primul mileniu (cel puțin grecofoni) care să susțină primordialitatea jertfei și să facă din Înviere un act cu scop demonstrativ (ca să arate oamenilor că.....). Bineînțeles, afară de Augustin care e latinofon.
Aici se vede foarte clar o diferență fundamentală între BO și BC. Prima pune accent pe ontologic și cealaltă pe juridic. Sigur că după cele două Concilii de la Vatican, teologia catolică s-a mai nuanțat, însă în popor circulă catehisme străvechi, neactualizate care propagă idei pe care Roma le-ar dori mai degrabă băgate la muzeu.
Tragand acum linie, de Pasti este adevarat ca, catolicii pun mai mult accent pe calvar, suferinta, jertfa si moarte, in timp ce ortodocsii pun mai mult accent pe bucuria Invierii. Eu cert dau dreptate ortodocsilor. Intrebarea mea este: din punct de vedere ortodox, nu acelasi lucru se intampla la fiecare celebrare Euharistica (la ortodocsi)?