Citat:
În prealabil postat de stefan florin
Draga mea, amiteste-ti decalaratiile papei Benedict pe care le-a facut la cateva luni de la inscaunare, afirmand ca BO este SINGURA Biserica Apostolica iar celelelte biserici crestine, inclusiv BO, sunt biserici surogat (cu sensul de biserici surori vitrege). Am auzit aceste afirmatii la stirile Pro Tv. Ti se pare in ceste afirmatii dorinta lui de unire? Noi credinciosii nu putem sa face nici o unire chiar daca am vrea. Cei care trebuie sa o faca sunt conducatorii religioasi ai Bisericii. Doamne ajuta
|
Aici cred ca este deja ispita politicii: noi nu putem facem nimic pentru ca este treaba conducatorilor. Eu in schimb sunt convinsa ca lucrurile evolueaza exact in ordine inversa, conducatorii vor ajunge sa schimbe ceva doar daca masele se schimba si nu invers. Iar masele la catolici se schimba sub ochii nostrii, din ce in ce mai mult, este perceptia pe care o am vorbind cu ei. Nu stiu daca si (neo)protestantii. Deocamdata ii cunosc doar pe anglicani care sunt undeva la granita intre catolicism si protestantism, si care sunt cei mai deschisi din cei cunoscuti pana acum. Dar acordurile facute deocamdata de ei sunt mai degraba cu protestantii. Singurele facute cu BC fiind doar din partea celor care au parasit biserica anglicana pentru a merge in BC dar alea nu se pot numi acorduri cu adevarat ci doar un fel de pogoraminte date de BC. Sunt totusi unele acorduri facute intre BC si unii (neo)protestanti fara ca acestia sa fie asimilati BC, si in plus de asta, eu nu am intalnit aici preot catolic care sa ii pedepseasca pe catolicii care se Impartasesc la protestanti si nici invers, nu am vazut preot catolic sa refuze sa dea cuiva Impartasania pe motiv ca-i protestant sau ortodox. Ba chiar am o prietena catolica care mi-a zis ca BC de aici recomanda oamenilor sa se Impartaseasca la Evanghelisti daca cumva nu au nici o biserica catolica in care sa mearga, evanghelistii fiind considerati cei mai apropiati de BC. Si ca o paranteza, evanghelistii sunt si "concurenta" cea mai de temut a catolicilor de aici :))
In BO insa nu exista nimic de genul asta. Si ca o paranteza, fata greco-catolica prin care am cunoscut catolicismul, imi spusese la vremea respectiva (sunt vreo 9-10 ani de atunci) ca preotul lor le zicea sa mearga la fratii ortodocsi la slujba daca nu au biserica greco-catolica in preajma. Invers nu am auzit niciodata sa se spuna ci dimpotriva, ierarhul ortodox care a facut-o in mod public Impartasindu-se la greco-catolici, a trebuit sa renege propria-i fapta. Deci Papa nu are absolut nici un amestec aici.