View Single Post
Vechi 08.09.2011, 17:13:35
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Dar nu se exclud una pe alta! Din fericire Domnul nu doar a murit pentru noi, ci a si inviat. Din fericire, jertfa pe Cruce nu a fost doar o rascumparare a noastra (da, termenul de rascumpare apare in n texte si rugaciuni Ortodoxe), ci si o infatisare a dragostei nemarginite a lui Dumnezeu pentru noi, invierea nu a fost doar cea mai mare minune infaptuita de Domnul, ci si ca sa ne arate noua ca moartea a fost invinsa, si ca noi insine putem sa invingem moartea prin Hristos, daca Il urmam in toate...Etc, etc, etc. Si nu, teologia latina nu se opreste la Anselm. Da, teologia latina este capabila sa inteleaga si lucruri mai putin juridice, in general teologia latina merge pe principiul si...si.

P.S.: nu cred ca folosirea unor cuvinte grecesti pe ici pe colo fac o idee mai putin anacronica, sau oricum, mai sofisticata din punct de vedere religios, dar cum vrei. :D
Am să o iau de la coadă la cap...
Cuvântul grecesc pe care l-am folosit este din patrimoniul Bisericii Nedespărțite, comun Apusului și Răsăritului. Cred că Sfinții Grigorie de Nazianz și Maxim Mărturisitorul (încă) sunt recunoscuți și se mai prăznuiesc în Biserica Romano-Catolică.

Dacă arunci o privire în metodologia scolastică, exclusiv catolică, ai să observi că până și ei spuneau că finalitatea are valoarea cea mai mare, adică scopul ultim.
Or, n-ai să găsești sfinți părinți din primul mileniu (cel puțin grecofoni) care să susțină primordialitatea jertfei și să facă din Înviere un act cu scop demonstrativ (ca să arate oamenilor că.....). Bineînțeles, afară de Augustin care e latinofon.
Aici se vede foarte clar o diferență fundamentală între BO și BC. Prima pune accent pe ontologic și cealaltă pe juridic. Sigur că după cele două Concilii de la Vatican, teologia catolică s-a mai nuanțat, însă în popor circulă catehisme străvechi, neactualizate care propagă idei pe care Roma le-ar dori mai degrabă băgate la muzeu.